Geeky Blog 1: cloud

Zoveel ik kan, zal ik af en toe enkele tips of tricks posten over geeky dingen. Niet dat ik er super veel van ken of zo. Ik ben wél een goed geïnformeerde consument 😉 .

Misschien cliché, maar ik ben (als papa) toch wel geïnteresseerd in “tech”. Ik ben geen Über-geek, zeker niet! Maar ik weet graag waar ik mee bezig ben en wat mijn opties zijn. Ik ben graag bezig met mobiele toestellen, waar je ook nog net laptops bij mag tellen voor mezelf.

Ik was een tijdje geleden een milde “Android-fanboy”. Die tijd is voorbij. Ik hield van alles zelf te kunnen configureren en tot in het laatste detail te kunnen aanpassen. Die nood ben ik gaandeweg verloren. Dus kwamen Apple toestellen in het vizier (sorry voor wie Windows wil voorstellen). Een iPhone zag ik niet zitten omdat het te veel kost naar mijn zin en ik veel te verknocht ben aan mijn “Nexus 6”, maar we hadden wel net een nieuwe tablet nodig. “iPad air 2” it is!

Na deze voorstelling, de tip die ik beloofde, Use your cloud (wisely)!

Veel mensen gebruiken op hun smartphone wel minstens één systeem van cloud opslag. Is het niet iCloud, dan is het wel Google Drive of Dropbox. Ik zou er eindeloos veel kunnen noemen. Ik houd het graag zo simpel als kan en zal eerder die eerste twee gebruiken. Wat ik ook doe, Google primair en iCloud secundair. Je hebt bij beide systemen verschillende betalende abonnementen van veel opslag tot belachelijk veel.

Wij als gezin waar graag foto’s genomen worden hebben een redelijk indrukwekkende privécollectie foto’s van een kleine 135 GB en daar staan alle filmpjes niet bij. Ik hoor sommigen al zeggen dat ze niet graag hun foto’s in de cloud zetten uit privacyoverwegingen. Zelf ben ik van mening dat deze beweging hoe dan ook zal gebeuren en je er dus maar best in mee kan zijn. Waar ik niet mee wil zeggen dat je al je materiaal openlijk moet delen, zeker niet. Delen doe je met welk materiaal je wil en met wie je wil. Als al dat materiaal er dan toch opstaat kan je maar profiteren van de voordelen. Het grootste voordeel is en blijft denk ik het gemak waarop je iets kan delen met anderen. Die anderen bekijken het dan al dan niet, geen enkele sociale verplichting. Tenzij de persoon in kwestie je natuurlijk bevraagt over de foto’s en of video’s 🙂 .

Screenshot_20160830-121916

Wat ik in Google Foto’s wel echt een enorm voordeel vind, is de uitgebreide zoekopties in je eigen foto collectie. Je kan niet alleen op basis van tijd of locatie foto’s zoeken. Ook kan je op basis van voorwerpen of kleur zoeken. Wat toch al veel opties kan bieden. Als je zoals ons oude foto’s van reizen er op staan hebt met soms bekende locaties er op zal het zelf een geschatte locatie toevoegen aan die foto. Zo hebben wij bv foto’s van het Empire State Building, waardoor Google dus weet waar die foto is genomen. Je kan deze optie afzetten of niet goedkeuren. Al zie ik niet meteen in waarom. Deze functie zal de bal af en toe wel misslaan. Desondanks zal je de foto die je zoekt ongetwijfeld sneller vinden. Er is ook een optie “ontdek deze dag opnieuw”. Hier kan je foto’s uit het verleden ontdekken van diezelfde dag in het jaar.

Screenshot_20160830-124924Screenshot_20160830-125222Screenshot_20160830-125631

Voor documenten geldt bijna hetzelfde. Al kan je daar natuurlijk niet op basis van kleuren gaan zoeken 🙂 .

Mijn conclusie… omarm het cloud verhaal te volle. Je zal het meer in de hand houden en gemak uit kunnen halen.

 

 

Ahja, de apps in de header gebruik ik niet allemaal en zijn puur gedownload om een mooie header te hebben, de achtergrondfoto daarop is overigens een zelf genomen foto. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.