Chauffeur mama en papa

Eerder deze week las ik een artikel op Deredactie.be over een mama van twee. Ze had het over keuzes maken. Keuzes in de plaats van je kinderen en keuzes voor jezelf in termen van tijdsplanning.

Ze stak van wal hoe druk ze het had en hoe dit effect had op haar dagelijkse leven en dat van haar kinderen. De drukte maakte dat ze keuzes moest maken qua hobby’s van de kinderen. Elk één hobby. Ze ging verder dat ze geen zin had chauffeur te spelen voor haar kinderen.

Hier zou ik toch even willen op ingaan. Hobby’s, waarom laat je kinderen beginnen met een hobby? Om zelf even rust te hebben? Hun ontwikkeling in een bepaald fysiek of cognitief gebied? Je eigen hobby doorgeven aan de kinderen? Een moment van ontstressen voor het kind? De combinatie van alle vorige… het kan allemaal. Het moment dat je je kind een hobby laat kiezen of op jonge leeftijd voor hun iets kiest moet er een achterliggende reden zijn. Hier thuis was het vooral om de kinderen meer beweging te laten hebben en vrienden buiten het school te maken. Ze zijn alle vier tijdens de kleuterschool begonnen met turnen in een gymclub. Het stelde niet veel voor. Meer dan wat springen op matten of stappen over een balk moet je er niet bij voorstellen. Geen van allen heeft ooit geklaagd niet te willen gaan.

Naarmate ze ouder worden groeien er eigen interesses in hun. Ze horen van andere kinderen in de klas dat ze bepaalde hobby’s hebben. En eens ze het willen staat vragen vrij en kunnen wij bekijken of het past binnen de planning, zowel op dit moment als in de toekomst. Zo heeft William wel eens gevraagd of hij net als enkele klasgenoten mocht gaan voetballen. We hebben hem toen gezegd dat het nu wel zal lukken. In de toekomst zou het echter veel moeilijker worden als de drie broers allen een eigen hobby hebben. Zo meerder malen per week gaan trainen en nog eens een wedstrijd in het weekend is niet weinig. Nog voor inschrijven mogelijk was had hij al andere dingen in het hoofd. Oef! 😀

Nu drie jaar verder doet hij zwemmen, notenleer, toestelturnen en tumbling. Vince doet zwemmen en toestelturnen. De jongste twee zijn bezig met hun zwemlessen dit kaar en doen er ook het toestelturnen bij. We zijn bijna dagelijks onderweg voor een van de hobby’s van iemand van de vier zonen. Ze hebben redelijk veel vind ik zelf en het zal er niet op minderen. Dit omdat het binnen onze planning past. En dat is zowat onze voornaamste parameter als het gaat over hobby’s kiezen. Dat we chauffeur moeten zijn voor onze kinderen en dat dit tijd vergt is eigenlijk zelfs niet ter sprake gekomen.

Dat zal dan onze keuze zijn! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.