Sodastream-bubbels doorprikt

Zijn jullie ook al eens in de verleiding gekomen om een Sodastream te kopen? Ik alvast wel. Het idee om niet meer maandelijks naar de drankenhandel te moeten en een heleboel bakken leeggoed in en uit de auto te moeten slepen leek me wel makkelijk. De hippe fruitsmaakjes klonken lekker.

Na de opties bekeken te hebben kwam ik echter van een kale reis terug.

Waar je in de drankenhandel 0,40 € per liter limonade betaald, is dat bij de Sodastream maar liefst meer dan dubbel zo veel.

Je hebt nl. een cilinder Co2 nodig die maar liefst € 23,98 kost voor 2 stuks. 1 stuk gaat volgens de firma mee voor 60l. Dit is waarschijnlijk al een heel optimistisch aantal gezien je kan kiezen tussen licht, matig en sterk bruisend. Waarschijnlijk zou hier de voorkeur gaan naar sterk bruisend. Ik heb zo’n licht voorgevoel dat de cilinder dan wel eens heel snel leeg zou kunnen zijn. Maar nu terug naar die cilinder, stel dat we uitgaan van 2 x 60l = 120l aan bruiswater. Dan komt dit neer op 0,1993 euro per liter voor de bruis.

Om er limonade van te maken hebben ze een heel assortiment aan lekkere fruitsmaakjes en zelfs cola. Helaas zijn deze ook vrij prijzig. Een flesje orange kost € 4,39 en is goed voor 7 liter. Een kleine rekensom leert mij dat 1 liter dus € 0,627 aan siroop is. Hier ging het om een “classic” siroop, dus geen bijzondere of vernieuwende smaak die je vast eens wil uitproberen.

1 liter Sodastream limonade kost je dus € 0,826 (excl. de kost van je kraanwater en electriciteit). Dit is maar liefst meer dan dubbel zo veel dan de limonade bij de drankenhandel. Hierbij is niet gerekend dat je vooraf het dure toestel, speciale flessen en een licentiekost op de cilinders dient aan te kopen. Reken hiervoor op € 100 tot € 250. We drinken voornamelijk bruiswater, maar ook daar kom je niet goedkoper uit. Bij de drankenhandel betaal je € 0,19 per liter, bij de Sodastream ben je zoieso al € 0,199 kwijt. Zelfs al spaar je de benzine uit dan nog moet je de Sodastream heel vaak gebruiken om de dure aanschafkost van het toestel eruit te halen. Genoeg om af te zien van de koop van het toestel en toch maar maandelijks naar de drankenhandel te blijven rijden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.