Geeky blog 2: fotograferen met smartphone

Neem je graag mooie foto’s met je smartphone, maar je bent niet de grootste techneut? Hier enkele simpele tricks en onderaan belangrijke regels om mooiere foto’s te bekomen!

Steeds als er een nieuwe smartphone uitkomt wordt er gesproken over de beste camera in een smartphone tot nu toe. En in sommige gevallen is dat ook zo. Ook spreken ze over de intuΓ―tiviteit van de apps voor die camera. Heel die evolutie in smartphone camera’s juich ik alleen maar toe.

Toch zie ik steeds foto’s voorbij komen gemaakt met die toestellen die wazig zijn of onder of -overbelicht. Niet zo onlogisch. Al die apps draaien op een zogezegde automatische stand. Die stand kan ondertussen al heel veel zelf. Maar zonder een degelijk apertuur (de cijfertjes zoals f/1.8 of f/2.8 bv) zal het zelfs met de beste automatische stand nooit helemaal vlekkeloos werken. Hoe lager dat cijfer, hoe beter de lichtinval zal zijn. Maar zelfs met de beste hardware zal je veel kunnen veranderen door eigen handelen.

Mijn tip hier: focussen is heilig op de smartphone!

Door middel van een kleine beweging kan je op zowat alle camera apps, of het nu iOS of Android is een groot verschil maken. Wat is die beweging? Niet meer dan een tikje op het scherm. Door te tikken zeg je tegen de app waar hij scherp moet stellen. Maar dat doet hij niet alleen dan, hij zal ook de belichting aanpassen. In die zin dat in zoverre mogelijk overbelichting zal bijgewerkt worden of omgekeerd. Als je zo met je vinger tikt zal er bij Apple een vierkantje komen in beeld (waarmee je indien gewenst zelfs nog kan spelen met die belichting). In het geval van Android zal het bijna altijd een cirkeltje zijn.

Respectievelijk iOS en android:

img_0784

img_0785

Heb je in beeld een vlak dat te donker of te licht is, dan kan het nuttig zijn in de buurt van het object dat scherp moet zijn te klikken op een desgewenst donkerder of lichter gebied. Dit kan een wereld van verschil geven in kleuren!

Voorbeelden op de twee verschillende platformen:

En dan last but not least! De no-go’s:

  • Gebruik nooit een flits bij een smartphone camera
  • Niet filmen in portrait (staand) stand!
  • Gebruik HDR alleen wanneer het niet anders kan

Die eerste is zeer belangrijk, ik heb nog nooit een betere foto geweten met flits in geval van smartphones dan zonder die irritante flits die niemand als aangenaam ervaart. Toegegeven, die tweede is een persoonlijke irritatie :-P. Je mag het altijd reageren als je hier niet mee akkoord gaat (en anders ook). Die derde is eigenlijk eerder complex. Maar thrust me on this one als je niet graag traag foto’s neemt. Doe dit bijvoorbeeld in geval van weinig belichting en de eerder opgesomde trucjes niet voldoende zijn.

Ga je akkoord met wat ik zeg? Spread the word en delen delen delen! πŸ™‚ Ga je niet akkoord? Je reactie is zeer welkom!

 

 

Een gedachte over “Geeky blog 2: fotograferen met smartphone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.