Geeky blog 3: laptop

Bezint eer ge koopt! Klinken doet het niet zoals het originele. Kloppen doet het zeker evengoed.

Ik denk in dit geval even aan laptops. Ik heb zelf een haat-liefde verhouding met een laptop. Ik haat het feit dat het zo onhandig is om mee te nemen. Ik hou van een feit dat vele websites en software meer compleet is op die toestellen. Ik haat de manier waarop er in veel gevallen een gebrek is aan synchronisatie met andere communicatie systemen. Want het is niet logisch dat je je smartphone moet vastnemen wanneer je op je laptop zit. Ik hou van snel te kunnen typen en geen bij momenten onlogische autocorrect te hebben die tussenkomt.

Ik kan zo veel dingen opnoemen. De grootste ergernis is en blijft een laptop die vastloopt. Om welke reden en in welk systeem dan ook. Vandaar is het zeer belangrijk goed te weten hoe je een laptop gebruikt. Wanneer je dat weet kan je ook te weten komen welke hardware nuttig is voor dat gebruik. Iemand die videobewerking doet heeft uiteraard andere noden dan iemand die niet meer doet dan wat surfen en tekstverwerking. Maar in tijden van bereikbaarheid en cloud opslag stopt het daar niet. Synchronisatie is the key hier vind ik.

Op de sporadische gebruiken van de “Mac Power Performance” bij de buurman wanneer ik ongeveer 10 jaar oud was na heb ik altijd Windows gebruikt. Een groot nadeel van Windows is dat je goede en slechte hardware hebt die het systeem gebruiken. En die mindere hardware geeft ook een slechte naam van instabiliteit. Waardoor ik ook nooit echt veel geld heb durven geven aan een laptop. Het meeste zal 1000 euro geweest zijn voor een laptop die meerdere jaren probleemloos op Windows XP heeft kunnen draaien. Tenzij dan de bumps die elke computer kent. Tot William besliste een beker melk over deze laptop te gieten. Omdat we geen zin hadden veel geld aan een laptop te geven hebben we een goedkopere gekocht. Domme fout geweest. Aan dat exemplaar hebben we nooit plezier kunnen beleven. Windows 7 was nochtans geen slecht platform. Maar de hardware voldeed niet aan onze eisen. En eigenlijk was het een toestel dat naar mijn mening voor weinig mensen goed was. Toch als je het langer dan een jaar wenste te gebruiken.

Over ons volgende toestel heb ik langer nagedacht. Een Asus, adequate hardware. Windows 8. Als ik analytische programma’s mag geloven voldeed de hardware zeker voor wat we er mee deden. Het grote probleem zat hem in het OS. Windows 8 was, in ons geval toch, een ramp. Blauwe schermen, vastlopen, slechte of niet bestaande synchronisatie. De frustratie was enorm. Toen kwam er die voorstelling van Windows 10. De hoop was groot! Onze hardware voldeed en ik was ongeduldig om beterschap te zien. Ijdele hoop! Na een maandje Windows 10 moest ik concluderen dat er niets beter geworden was. Slechter ook niet denk ik. Gewoon anders.

Nu een 20 jaar na die “Mac Power Performance” en heel veel lezen en onderzoeken over de beide OS’en heb ik de knoop doorgehakt. Ik ging een MacBook Pro kopen. Toch maar even gewacht op de voorstelling van de nieuwe reeks. Die was in mijn geval een zware teleurstelling. Niet alleen zijn ze zeer duur die nieuwe reeks. Ze passen ook minder bij mijn noden.

Waarom terug Mac? Ik ben op onze iPad volledig verkocht geraakt voor bv iMovie. Daar kwam bovenop dat Apple toch wel verder staat in het cloud gebeuren qua synchronisatie met andere toestellen. Ook “AirDrop” is niet te onderschatten makkelijk voor een gezin die veel bestanden naar elkaar sturen. De oudste zoon heeft een iPod touch en kan daardoor ook heel makkelijk zijn foto’s op mijn iCloud opslaan.

Voor je dus een laptop koopt, denk na over wat je nodig hebt en wat je wil. Niet alleen hardware, zeker ook software. En denk verder dan alleen het sec gebruik op de laptop alleen. Maar ook de toestellen die parallel moeten werken van deze laptop. Ik zou vooral aanraden niet te gierig te zijn op een laptop of desktop. Je geeft eerst misschien wat meer geld uit. Je gaat jezelf wel heel wat frustratie besparen als je het juiste toestel koopt. Of dat nu Mac of Windows is doet er niet toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.