Kinderen zijn de essentie

Moest je nog niet weten dat er discussie is rond de zwarte pieten, dan moet je serieus grote eieren leggen ;-). Ieder heeft zijn eigen mening over heel deze kwestie. De ene zal hem uiten, de andere niet. Ik merk dat de grote groep heel deze beweging naar een piet met wat roetvegen maar niets blijkt te vinden.

Heel veel mensen grijpen naar de geschiedenis van het verhaal. Ik stel me dan al de vraag of die dan iets moet voorstellen. Het punt lijkt me eerder dat er hier een verhaal gebruikt wordt om de kinderen (al dan niet voorafgaande aan een periode waar ze op de tippen lopen en daarna als beloning) blij te maken. En laat je niet misleiden, DAT is nogal altijd waar het die kinderen om te doen is. Uiteindelijk mag die Sint of Piet alle kleuren van de regenboog hebben. Zolang die cadeautjes op 6 december maar aanwezig zijn. Kinderen geven niet om een de kleur van een persoon. Als ze dat dan al doen op dergelijke jonge leeftijd, we spreken toch tot maximum ongeveer 10 jaar denk ik, dan is het aangeleerd. Zwarte Piet heeft hier dan weinig of niks mee te maken. Je kan discussiëren over het feit dat die zwarte pieten dan misschien aanleiding zijn voor racisme of dat ze het uitlokken. Maar dan mag alles een trigger zijn denk ik.

Misschien toch nog een beetje context. Ik merk een groot verschil tussen de zwarte pieten van toen ik klein was en die van nu. Vroeger waren ze iets meer zoals nu aangehaald wordt, met oorbellen, dikke rode lippen en pikzwart. Als je de voorbije jaren naar Ketnet hebt gekeken zal je zeker ook gemerkt hebben dat het niet meer zo is. Die beweging is dus langer bezig en natuurlijk gekomen.

Een open geest is naar mijn bescheiden mening goed om in het leven te staan. Maar net als een vernauwd beeld op de maatschappij is ook een té open beeld op de maatschappij niet goed. Je zal dan ook een tunnelvisie creëeren waar je steeds enkel en alleen het goede wil zien. Ik bekijk het een beetje als twee lijnen die verder van elkaar gaan en aan de twee uiterste kanten vernauwen. En laat dat nu net de vorm van een oog zijn 😉

Blik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door een vernauwde blik ga je mensen kwetsen die het niet verdienen. Door een té open blik gaat het verblindend werken en ga je op een bepaald moment eerder naïef over komen.  Psychologisch gezien is de mens een wezen dat eerder een vernauwde blik zal hebben. Desondanks kan je er wel voor kiezen een open blik te hebben. We zijn immers geen holbewoners meer die elk vreemd wezen moeten vrezen omdat het mogelijks gevaarlijk kan zijn.

Die open geest zorgt ervoor dat ik heel de heisa rond de zwarte pieten niet echt een uitgesproken mening had. Want enerzijds snap ik dat een maatschappij traditie wil behouden. Anderzijds snap ik dat die oude zwarte pieten nogal een link legde naar zwarte mensen zoals we ze van in de Kuifje strips kennen. Maar ik vergeet vooral niet open te zijn voor de blik van kinderen, die de uitzondering zijn op de regel van die vernauwde blik, die uiteindelijk gewoon elk jaar hun 6 december hebben om naar uit te kijken.

Dus of die piet nu pikzwart is of wit met zwarte vegen. De kinderen gaan er denk ik echt niet meer of minder racistisch om zijn. Ik heb nog geen enkel zwart kindje triest weten zijn omwille van de komst van de sint. In tegendeel, een van mijn beste vrienden is bruin/zwart en was nog meest enthousiaste van al toen we in de school de Sint en Piet op bezoek kregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.