Geeky blog 5: digitaal ecosysteem

In een eerdere geeky blog heb ik gezegd met de laptop overgestapt te zijn op macOS, Apple dus. Met die overstap was synchronisatie met google drive en dergelijke niet slechter dan met Windows. Die met iCloud wel beter.

Hoe is die beter? Wel als je bv graag filmpjes bewerkt in iMovie, dan kan je zonder een extra plugin of dergelijke toestanden aan je bestanden aan. Wat het toch allemaal toch iets makkelijker maakt en vooral intuïtiever. Maar veel ben je daar niet mee als je (bewegende) beelden niet op “foto’s” van Apple  komen te staan. Wat maakt dat de stap naar iPhone logisch is. Of toch voor de meetsten. Ik was verknocht aan mijn Nexus 6 en dus Android smartphone met alle Google vernuften aan. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik het toch niet probeer.

Schermafbeelding 2016-12-28 om 15.16.48.png

De stap van 100% Microsoft + Android naar 100% Apple was toch even wennen. Wat niet verrassend is als je ziet hoe verschillend beide systemen zijn. Maar dat is niet waar ik over ging schrijven. Waar ik het over wou hebben is of het ene digitale ecosysteem nu beter of handiger is dan het andere.

Ik denk niet dat Apple op dit gebeid per definitie beter is dan Microsoft of Google. Waar ik wel zeker van ben is dat het een volwassener systeem is. Microsoft heeft het grote probleem dat ze een groot tekort hebben als het op mobiel aankomt. Versta me niet verkeerd, hun mobiel OS is goed. Alleen blijft het gebrek aan apps een groot probleem. Moest dit niet zo zijn ben ik er zeker van dat ze een evengoed “totaal” systeem zouden hebben zoals Apple (op voorwaarde van goede hardware natuurlijk). Google is dan weer heel goed in dat mobiele, maar staat nergens als het gaat over desktops en laptops. Ze hebben een tijdje een poging gewaagd om voet aan wal te krijgen met hun ChromeOS. Dit was mooi, doch zeer incompleet. Rest nog Apple. Die in beide systemen sterk staan. Al was dat ooit anders. Het grote succes van de iPhone is hier de sleutel naar succes geweest.

schermafbeelding-2016-12-28-om-16-11-31

Uiteindelijk zit het hem in de kleine dingen zoals Airdrop of het automatisch herkennen van bepaalde wifi-netwerken op al je andere Apple toestellen. Het zijn dan ook dergelijke handigheden die ik mis in de andere systemen. Bij Android is het wel zo dat je veel van die dingen kan terugvinden op een andere manier, desnoods via externe apps. Maar mijn ervaring is dat het niet zo handig is als bij Apple. Vooral dan omdat het niet doorgetrokken wordt naar laptop. Iets kopiëren op de smartphone en dan plakken op de laptop of omgekeerd is voor mij super handig!

Ik ben op dit moment blij met mijn keuze om over te stappen. Al kan ik me voorstellen dat niet iedereen hier blij mee zou zijn. Er zijn ook beperkingen in zo’n systeem. Iets minder keuzevrijheid bv. Op dit moment heb ik liever dit dan het andere. Wie weet denk ik er binnen vijf jaar heel anders over!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.