Carnavalsvlaaikes

We groeiden beiden op in een klein kempisch dorpje. Na 6 jaar in Leuven gewoond te hebben verhuisden we enkele jaren geleden terug naar een klein kempisch dorpje.

Elk jaar rond deze periode zagen we hier in de plaatselijke winkels en bakkers een soort van pannenkoeken opduiken met daartussen een dikke laag confituur. Rik vindt het trouwens niet echt pannenkoeken, maar ik zou niet weten met wat anders te vergelijken dan een soort grote American pancakes. Pas dit jaar kwamen we erachter wat dit nu precies zijn. Carnavalsvlaaikes! Ook wel vastenavondvlaaikesΒ genoemd. Blijkbaar een lokale traditie en specialiteit! Ze zijn overigens niet enkel op vastenavond te koop, wat vb. met worstenbrood en appelbollen wel zo is op de maandag na driekoningen (= verloren maandag). Je vindt ze van januari tot aan Pasen.

img_3285

Waar we nog niet helemaal uit zijn is vanwaar de traditie van deze pannenkoekjes nu precies komt? Daarmee bedoel ik, welke betekenis heeft dit soort gebak binnen de vastenavond?

Dat doet me eraan denken dat we eens terug meer op uitstap moeten gaan in eigen land. Ons kleine land kent zoveel lokale gebruiken en specialiteiten, dat er zelfs in eigen land nog zoveel te ontdekken valt.

Een ding is zeker, zo’n lekkere traditie, daar nemen wij graag aan deel! πŸ™‚ Die met abrikozenconfituur zijn hier favoriet.

output_82hel5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.