Mlog 1: mijn shortlist

Veel tv kijken Vicky en ik niet. Maar als er een programma is dat mij intrigeert en me zelfs echt bezighoudt, dan is het De Mol wel. Ik kijk graag naar de Nederlandse versie. Maar toch nog net dat tikkeltje liever naar de Vlaamse. Vlamingen zijn, vind ik toch, veel moeilijker te lezen. Omdat ik toch wel een beetje een zoals ze dat noemen molloot ben, ga ik proberen wekelijks mijn bevinden neer te pennen en te delen met jullie! Een blog over De Mol, een Mlog dus. Ik ga niet vissen naar de zogenaamde hints in de montage. Ik ga vooral gedragingen en rare zetten van de kandidaten in het oog houden.

De eerste opdracht begon al sneller dan de kandidaten wellicht gedacht hadden. Wat hier heel duidelijk leek, was hoe er niet over het geld gesproken werd. Alleen maar over gaan we met 11 of met 10. Zoals verwacht waren er meteen meerdere kandidaten die zonder twijfelen zo snel mogelijk gingen drukken. Of de mol hier sowieso zou drukken is hoegenaamd geen zekerheid. De mol wist hier ook vooraf al dat de elfde kandidaat alsnog terugkwam in de wedstrijd. De kans dat er gedrukt ging worden was zeer groot en door niet te drukken maak je jezelf niet verdacht. Die afvaller lijkt wel geen invloed kunnen gehad te hebben op de opdrachten in de eerste aflevering (misschien dat net daarom de pot al op €8000 staat???) Wat het dus niet zo interessant maakt om als mol daar ‘af te vallen’. Hans zou hier dus een rare beslissing gemaakt hebben als mol.

img_0877

Eens in Zuid-Afrika was er meteen een fysieke opdracht. 27km lopen op een oneffen parcours met allesbehalve ideale weersomstandigheden terwijl de anderen zo snel mogelijk moesten proberen hun opdracht op te lossen zodat ze kunnen helpen bij de twee startende lopers. Als mol zou het hier dus ideaal zijn om bij die twee lopers te zitten. Davey was gretig om bij die twee te zijn. Wat uiteindelijk niet lukte. Maakt dit hem verdacht? Een beetje. Anderzijds kan hij ook gewoon gehoopt hebben op die manier misschien de mol aan het werk te gaan zien. Robin en Bertrand zijn dan gestart aan de 27km. Ondanks het feit dat Bertrand er vooraf heel veel vertrouwen in had leek hij heel snel door zijn krachten heen te zijn of last te hebben van de omstandigheden. In die mate dat het overkwam als saboteren. Nu al zo overduidelijk saboteren lijkt me dan weer niet zo slim. Dus denk ik dat hij hier een Cathy’tje aan het pullen was. Er zeker voor zorgen dat mensen hem zouden verdenken. Een andere manier om als mol hier te saboteren is je eigen opdracht snel uit te voeren en zo proberen met een zo leeg mogelijke auto te vertrekken. Sam, Bouba, Marzena en Jolien hadden hier deze mogelijkheid. Opvallend hebben ze hier in ieder geval niet echt zitten mollen. Iets wat me verstandig lijkt in deze fase. Wat wel enigszins opviel was hoe Marzena de heren aanporde om te vertrekken onder het mom van “ik heb er niet zoveel vertrouwen in”. Nadien was het Jolien die hun zei de claxon in te drukken.  Een derde manier om te mollen is simpelweg mislukken in je opdracht. Maar dan heb je als mol veel minder controle. Eline viel hier op deze manier het hardst op door “West-Vlaanderen” te antwoorden wanneer de vraag gesteld werd in welke provincie de Oostkantons zich bevinden. Uiteindelijk bleken ze allemaal onderschat te hebben wat het is om in warmte te lopen met hoogteverschillen. Wat mollen wel heel makkelijk maakt, niet Sam?

img_0878

img_0879

Als laatste opdracht in deze aflevering was het zoals het de traditie in De Mol betaamt een groepsopdracht waar enkelen hun grenzen moeten verleggen. Veel mol-mogelijkheden zijn er volgens mij niet in deze opdracht. De belangrijkste lijkt mij diegenen die angst hadden om te vallen te destabiliseren en daardoor te laten twijfelen. Zo heb je dan bij elk duo een kans op minder geld te verdienen. Robin was meester in het schrik aanjagen. Reflecteerde hij zijn eigen angst op anderen of was het mollenwerk? Misschien is het wat van beide. De makkelijkste manier is gewoon zelf niet springen uiteraard. Al zou dat te opvallend zijn. En al zeker als de mol zelf voor de rest een durver is.

img_0881

Om te eindigen werd op het einde van de aflevering duidelijk dat Hans terug in het spel zal komen of daar minstens kans op zal maken. Toch ook een beetje verdacht te noemen. Wat heeft hij tijdens die eerste opdrachten gedaan? Misschien zien we dat volgende week wel!

img_0882

Ik zal ook elke week proberen een lijstje te maken van mensen die zich toch wel verdacht gedragen hebben en welke personen net niet.

Kandidaten mol die zich minstens een beetje verdacht hebben gedragen:

 • Hans
 • Davey
 • Bertrand
 • Sam
 • Marzena
 • Jolien
 • Eline
 • Robin

Dan die anderen die niet meteen verdacht vertoond hebben:

 • Jessica (wat niet zo raar bleek te zijn 😉 )
 • Annelies
 • Bouba

Aan die eerste lijst te zien was er toch wel wat mollenwerk of eerder mollengedrag voor een eerste aflevering. Het feit dat Jessica naar huis is moeten gaan op basis van een ex aequo zegt dat het absoluut niet evident was. Iets wat het eigenlijk nooit is in een eerste aflevering.

En dan als laatste, wie verdenk ik? Ik zal steeds drie namen geven, kwestie van te spreiden.

 • Jolien
 • Hans
 • Eline

Alle beelden zijn uiteraard eigendom van VIER en Woestijnvis.

2 gedachtes over “Mlog 1: mijn shortlist

  1. Wat ik vorig jaar bij de Belgische mol gedaan heb is, aflevering per aflevering bekijken. Niet echt iets bijhouden. Dat gaf soms een leuker effect dan het zo volop te volgen. Je bent sneller verrast door iets. Wat het mindfuck gehalte alleen maar groter maakte.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.