Mlog 4: (pseudo)mol ontmaskerd?

Vorige week moest mijn hoofdverdachte het spel nog verlaten. Een week later zat ik al helemaal in een tunnelvisie op iemand anders. Op wie? Dat zeg ik pas op het einde van deze Mlog. Wat ik wel zeg, Bertrand was niet mijn mol. Hij stond ook niet in mijn top drie. Hij heeft van in het begin te zwaar de verdenking op zichzelf willen krijgen. Zo zwaar dat het doorzichtig werd. Zijn drang om te tonen dat hij kon golfen heeft hem misschien wel verraden. Het enige dat ik me nu nog afvraag aan Bertrand is of hij nu het rode scherm had vorige week!

img_1645

De uitzichten in Kaapstad waren leuk om zien, nu werd het echter wel eens tijd verder te gaan. Die Tafelberg hebben we nu wel van alle hoeken kunnen bekijken op tv. Zo gezegd zo gedaan. De eerste opdracht draaide rond het kamperen, dat kan je nogal moeilijk in Kaapstad gaan doen. Bij het vertrek in de auto gingen Robin, Davey en Hans meteen in gesprek over wie het rode scherm gekregen zou hebben. Hans is hier snel om de aandacht te verleggen door te vragen of Davey het gekregen had. Een betere dooddoener voor het gesprek kon er niet zijn.

img_1646

De eerste opdracht:

Bij deze opdracht waren er twee personen die veel macht hadden en veel kansen hadden om te mollen. Dat was de fysiek sterkste persoon van de groep en die met de rode lamp ging rijden. Bij de verdeling van de groep waren er geen opvallende keuzes. Hans is fysiek in orde maar niet de beste denk ik. Dus die zet je achteraan. Annelies gaf meteen aan dat ze het niet zag zitten. Ze was dan ook de eerste die voorbijgereden werd door Hans. Eline heeft het uiteindelijk niet veel langer volgehouden. Ze stonden dus al vrij snel op -1000€ . De rest van de groep was fysiek veel sterker en kreeg het vooral lastig op de hellingen. Behalve dan Davey, die ging vooruit alsof hij een motortje had in zijn fiets! Wat me terug aan het begin van de opdracht brengt. Deze groep bewijst hier weer dat ze weinig bezig zijn met tactiek. Ze smijten zich ten volle, zonder al te veel na te denken. Daardoor zat Davey al snel ver voor op de rest en niemand wist wat de bedoeling was, alleen beginnen aan de opdrachten of wachten. En als je wacht, op hoeveel mensen dan? Als mol kan je denk ik hier best het tempo zo laag mogelijk houden. Een plaats in het peloton is dus logisch. Daardoor kan je de opdrachten trager laten uitvoeren, waardoor de rode lamp dichterbij komt. Sam die al bij de eerste opdracht achterop hinkt voor het houthakken deed me een beetje denken aan de eerste aflevering waar hij al na enkele minuten moeite had met lopen. Daarna was hij plots veel sneller aan de tweede opdracht. Daar bleef hij ook wel meteen achter. Mede door het feit dat de kettingspanner verdwenen was, had Davey deze mee??

img_1648

Weeral €500 weg dus en de groep goed kunnen vertragen. Het zou in ieder geval een goede mol-actie geweest zijn. Robin, die was niet zo actief in die eerste twee opdrachten. Toch reed hij niet meteen verder, een beetje raar niet? Bij de laatste opdracht met de boot was Robin eerst niet echt gehaast om er voor te gaan. Terwijl hij daarna Davey en Bertrand niet snel genoeg in de duidelijk niet goed genoeg ‘herstelde’  boot kon krijgen. Die waren dan weer heel snel om duidelijk te maken dat ze deze €2000 moesten laten liggen. Wat toch wel een normale keuze leek. Door Hans die het laatste beetje kracht uit zijn lijf fietste was de opdracht geslaagd. Uiteindelijk moesten ze zonder extra luxe maar met €1000 extra in de pot gaan slapen in de krappe tentjes.

De tweede opdracht:

Dat deze opdracht uitdraaide op een fiasco, daar kunnen we het allen over eens zijn. Wie hier de schuldige is, dat is iets anders. De groep in het labyrint ging zeer egoïstisch te werk en zocht voornamelijk naar het gouden ei. De andere twee, Annelies en Robin moesten coördineren en ondertussen Scrabble spelen tegen Gilles. Robin had al aangegeven goed te zijn in Scrabble. De slimme optie hier was geweest dat Robin Scrabble speelde en Annelies de rest van de groep zou helpen navigeren. Het duo dacht hier zelfs nog niet aan. Daardoor werd het voordeel dat ze hadden op Gilles, weten welke letters zouden komen, volledig weggewerkt. Wanneer ze dan toch zeiden welke letter ze nodig hadden en er gevraagd werd waar die ligt, kwam er niet meer dan “hier vlak aan”. Annelies deed een beetje wat ze vorige week deed, de andere persoon laten delegeren en toekijken terwijl deze de zoekers aan het ophouden was. Ondertussen genoot Gilles duidelijk van het feit dat hij overtuigend aan het winnen was. De boekhouder van Woestijnvis zal hier zeker niet rouwig om geweest zijn 😀 . Na een duidelijk verlies tegen Gilles geleden te hebben en niemand die het gouden ei gevonden had kwam Gilles met de boodschap dat iedereen nu mocht zoeken naar het ei. Het gevolg was een bende gekken die alle kanten uitliepen! Als mol weet je hier wellicht wat het voordeel was aan het ei. Mogelijks €3000 uit de pot halen en ze daarbij nog eens zelf persoonlijk winnen! Hans vond hierna wel heel snel het gouden ei!

img_1652

De derde opdracht:

Hans is tijdens deze opdracht zijn beloning mogen gaan ontvangen. Erg blij leek hij echter niet met het zwemmen bij de krokodillen. Tot hij een telefoontje kreeg en boodschappen voorbij zag komen. Het was hem vrij snel duidelijk wat hij moest doen. Met de hints die hij kreeg wist hij toch wel snel waar hij moest zijn. De anderen moesten golfen om aan tips te komen om zo aan hetzelfde geld te komen waar Hans op aan het jagen is. Bertrand was de enige die vooraf zei te kunnen golfen. Eline verloor tijdens haar poging niet te veel tijd door snel genoeg te zeggen dat het haar niet ging lukken. Daarna kwam Bertrand die twee ballen in het water sloeg waardoor het hem ook niet lukte. Robin was de eerste waar het (nipt) voor lukte. Iets later was het wel Robin die er voor zorgde dat de uitkomst van de formule foutief was, door te zeggen dat er 58 ipv 59 knikkers waren. Sam, die was ondertussen tevergeefs pogingen aan het wagen bij het golfen. Na enkele spannende minuten en grappige momenten waar Robin aan wildvreemden vraagt of ze Beuling maken, halen ze het voor de partner van Hans. Al scheelde het hier niet veel. Ik denk dat de mol hier niet veel heeft kunnen saboteren. Was hij misschien elders? 😉

Bedenkingen na deze aflevering:

 • Robin is heel goed van zich in het midden te houden tussen niet verdacht zijn en hoofdverdachte.
 • Voor de aflevering was er een filmpje op de website genaamd, “De Mol schakelt duidelijk een versnelling hoger”. Davey was zonder twijfel de snelste op de fiets in de eerste opdracht. Een te duidelijke hint?
 • Robin en Hans zoeken elkaar duidelijk heel veel op.
 • Voor Hans ontbrak er weer een heel deel info omdat hij niet bij het golfen bij was.Toch is hij weer niet afgevallen.
 • Meerdere kandidaten wisten het telefoonnummer van hun partner niet. Terwijl dat toch meer iets is voor de “generation Z’ers”, die nooit anders geweten hebben door smartphones.
 • Annelies haar bijdrage was wederom zeer miniem, oa door het vergeten van haar bril!

Mijn top drie verdachten blijft hetzelfde:

 1. Hans
 2. Annelies
 3. Eline

Stilaan zitten we op het punt dat we ook aan mogelijke winnaars mogen denken. Bij deze dus ook hier een top drie:

 • -Robin: staat heel dicht bij mijn hoofdverdachte wat toch extra info kan opleveren
 • -Hans: als hij de mol niet is, dan is het minstens een zeer sterke speler!
 • -Davey: hij lijkt me iemand die zich goed afzijdig kan houden op de juiste momenten, wat een kwaliteit is in dit spel.

 

Beelden zijn eigendom van Woestijnvis en VIER.

2 gedachtes over “Mlog 4: (pseudo)mol ontmaskerd?

 1. Je vergeet nog een element bij het fiets gebeuren dat Hans nog extra verdacht maakt (of een beetje simpel van geest).

  De regels waren:
  – De lantaarn mag niet stilstaan
  – De lantaarn moet een gemiddelde snelheid van >10km/hr hebben, gemeten via een kilometriekje
  – De lantaarn moet achteraan blijven, indien niet, de gekende penalisatie

  Nergens werd gezegd hoe de lantaarn moet fietsen. Als hij het een beetje slim had aangepakt, was hij tot vlak achter Natalie gereden, zich 180° gedraaid en teruggekeerd. Zo zou hij nooit stilstaan, een hoge gemiddelde snelheid hebben en altijd de laatste blijven.

  Daarbij kan ook gezegd worden dat de achterblijver aan proef 2 misschien naar de finish had kunnen lopen met een gemiddelde >10km/hr. Jammer dat het Sam was. Of dat ze naar het geld hadden kunnen zwemmen in proef 3.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had er ook al aan gedacht. Rekening houden deed ik er niet mee omdat ik er eigenlijk van uitging dat Hans al blij was dat hij die 30km haalde. Hij had nu al veel moeite, wat had dat geweest als hij er nog pakweg 5km bij had gedaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.