Geeky blog 6: Streamen

Streamen naar tv om specifiek te zijn. Want streamen op zich kan veel meer omvatten dan dat. Ik ga het hier niet hebben over het streamen van bijvoorbeeld Netflix op het scherm waar je dit nu op leest. Nee, ik ga het hebben over het streamen van beeld op mobiele toestellen en desktop naar uw TV. Of via een toestel zelf op uw tv.

Vroeger deed ik het ook, een HDMI-kabel in bochten en kanten plooien om iets van op die andere toestellen op de tv te krijgen. Eigenlijk eerder mezelf in bochten en kanten wringen. Om dan uiteindelijk nog problemen te ondervinden. Omwille van ondersteuning van het type kabel of andere redenen waar je liever niet mee bezig bent.

Wie mij kent weet dat ik graag het beste van de twee werelden heb als het over technologie gaat. Specifiek dan Apple en Google. Beide benaderen ze het streaming verhaal geheel anders. Waar die eerste met hun hardware de focus legt op een bredere basis, zijnde het op termijn kunnen gebruiken als vervangend toestel van je decoder van je provider. Daar legt Google eerder de focus op het gebruiksgemak van op je mobiele toestel of hun Google Home smart assistent toestel. En zoals altijd, heeft Apple het duurdere product van de twee. Met Apple TV zit je aan €179 of €229 waar de Chromecast in België €39 of €79 kost.

 

Je zou denken dat die tweede dan sowieso minder kan dan die eerste. Niets is minder waar. De Chromecast Ultra, ondersteunt 4K. Iets wat de Apple TV niet doet. Toch wel zonde voor die prijs. Anderzijds zouden weinig mensen het verschil merken tussen HD of 4K. Ook is er nog niet zoveel 4K content te vinden op Netflix, Amazon Prime Video en Youtube (Red). Dan moet het prijsverschil ergens anders zitten? Uiteraard! De Apple TV heeft een aparte afstandbediening en kan ook als vrijstaand toestel gebruikt worden met eigen apps. De Chromecasts doen dit niet en hebben altijd een ander toestel nodig.

Dan is er een functie waar het bij de meeste toestellen misloopt. Het versturen van je totale beeld op je computer naar de tv. Een tijdje geleden was dit zowel voor Google als Apple iets wat niet op punt stond. Of je had een vertraging op het geluid, of je beeld haperde (ondanks goede internetverbinding) heel de tijd. Deze problemen zijn ondertussen van de baan en je kan er dus op vertrouwen dat het zal werken net zoals bij die kabel (met af en toe dus nog een haperinkje hier en daar 😉 ).

Naast deze toestellen heb je ook nog enkele andere concurrenten die goede toestellen verkopen. Zo is er bijvoorbeeld ook de Nvidea Shield, met Android TV software. Maar die start meteen op €229. En indien je zin hebt verschillende obstakels, zoals verzending naar België wat eigenlijk niet mag, te overwinnen, dan kan je ook altijd de Roku Ultra voor $109,99 kopen.

Als concurrentie op SmartTV’s zelf vind ik deze toestellen zonder twijfel winnen. Ze krijgen veel langer updates. Je bent niet afhankelijk van de fabrikant van je tv. En als je een nieuwe tv koopt kan je gewoon dezelfde software gebruiken en blijf je gewoon je apps behouden. Iets meer lange termijn dan je tv zelf dus!

Een gedachte over “Geeky blog 6: Streamen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.