Lierke plezierke

Het is altijd tof om een stad te (her)ontdekken. Vandaag stond Lier op ons menu. Het was ruim 10 jaar geleden dat we nog in het centrum van Lier geweest waren. Ondertussen was er veel veranderd. In de positieve zin dan! Het centrum is meer autovrij, wat heel fijn is voor een stadswandeling. Toch was het gemakkelijk om de auto kwijt te raken én binnen enkele minuten in de stadskern te staan. Waar kom je dat tegenwoordig nog tegen?

We starten onze wandeling doorheen het stadspark waar er momenteel een heleboel te beleven valt met Zomer in het park. De eerste bezienswaardigheid waar we halt hielden was de Zimmertoren. Daar heb ik eigenlijk maar 1 woord voor: Fascinerend!

Hierna stapten we verder naar de grote markt waar het stadhuis met het belfort staat. Het Belfort is trouwens opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Van daaruit stapten we over de winkelstraat. We waren verwonderd over de drukte op een zondag en de vele winkels die open waren, tot we doorhadden dat het een koopzondag was in het kader van de solden. Er zijn dus waarschijnlijk wel rustigere zondagen om de stad te bezoeken.

Na een sanitaire stop gingen we langs het Begijnhof. Echte begijnen wonen er al een hele tijd niet meer. Maar bewoond zijn de meeste panden wel. Dat merkten we aan de heerlijke soepgeur die uit een van de huisjes kwam. Wat ik speciaal vond was dat de meeste huisjes ook een naam hadden. Deze hangt op een bordje aan de deurtjes.

Nadat we die soep geroken hadden stak de honger de kop op. Ook kleine Lewis, die de hele tijd lekker bij papa in de ergobaby had gezeten, wilde stilaan drinken. We besloten terug naar de auto te gaan en huiswaarts te keren.

België telt eigenlijk zoveel interessante plaatsen. We staan daar soms onvoldoende bij stil dat we cultuur en architectuur niet altijd over de grens moeten gaan zoeken.

Enkele tips:

  • We parkeerden aan de parking van jeugdhuis de Moeve. Deze parking is gratis en binnen enkele minuten ben je in het centrum van Lier!
  • Tot 4 juli is het in het stadspark nog “Zomer in het park” met tal van leuke activiteiten.
  • Aan de zimmertoren zijn tal van leuke etablissementen gelegen en het leek er iets minder druk vergeleken met deze aan de grote markt.

 

Wist je dat…

  • De Zimmertoren heette tot 1928 Corneliustoren. Deze laatste ging eigenlijk afgebroken worden, maar ontsnapte hieraan omdat Louis Zimmer, horlogemaker en (autodidact-)astronoom, de jubelklok schonk aan de stad Lier.
  • Lier wordt ook wel “De poort der kempen” genoemd.
  • Lier bestaat slechts uit 2 deelgemeentes: Lier centrum en Koningshooikt.
  • Lierenaren worden ook wel schapenkoppen genoemd.
  • Het stadhuis is enkel met gids te bezoeken.
  • Het begijnhof is toegankelijk via twee poorten. Eén van die twee poorten wordt ’s avonds afgesloten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.