Achterbank-entertainment

We reisden al een mooi aantal keren samen met de jongens met de auto. In 2012 gingen we met 2 kleuters en 2 baby’s (Jake en Matthew waren toen net 2 maand) naar Denemarken. In 2014 maakten we voor ruim 3 weken op roadtrip door Denemarken-Zweden-Noorwegen. Verder gingen we met de auto nog 3 keer naar Denemarken, maar ook naar  Slovenië, Kroatië, Duitsland, Nederland en Frankrijk (Disneyland).

We krijgen dan vaak de vraag hoe we de kinderen bezig houden tijdens zo’n langere autoreizen. Wel, één van de zaken die altijd helpt is het individuele mapje dat we per kind maken. Afhankelijk van hun leeftijd vullen we zo’n mapje met o.a. :

 • Het reisparcours: Zo kunnen ze mee volgen welke (snel)wegen we zullen nemen en zien ze de tussenstop of eindbestemming naderen. Tegenwoordig is het makkelijk om reisparcours af te drukken, maar je kan ook retro gaan en de route uit een oude wegenkaart knippen.
 • Weetjes en feiten over het land van bestemming of de landen waar we door rijden. Vb. aantal inwoners, trivia,…
 • Foto’s van de vlag, de munten & briefjes van dat land & monumenten die we gaan bekijken.
 • autobingo
 • Ideetjes voor autospelletjes (ik zie ik zie…)
 • woordzoekers
 • doolhoven
 • kleurplaten

De mogelijkheden zijn eindeloos. Ieder kind krijgt dus een eigen mapje, met daarbij een klembord en een stel kleurpotloden. Dit mapje houd hun alvast een hele tijd zoet!

Webp.net-gifmaker.gif

Wat ook steeds helpt:

 • Take it easy… Neem ruim de tijd. Moet je op een bepaald uur ergens zijn? Bijvoorbeeld voor een ferry of om een sleutel op te halen? Reken je reistijd dan heel ruim of bekijk de mogelijkheden voor het worst case scenario als je het niet haalt. We hebben gemerkt dat aan het ophalen van een sleutel bijvoorbeeld vaak een mouw te passen is en bekijk of een ferry nog kan omgeboekt worden. Voorkom in ieder geval dat je bij file moet stressen dat je ergens te laat zou komen. Kinderen nemen die stress al gauw over.
 • Stop (heel) regelmatig. Toen we in 2012 naar Denemarken reden moesten we soms elke drie kwartier stoppen. 2 baby’s die vaak borstvoeding vroegen en 2 kleuters die soms elk uur moeten plassen… Als je daar op voorhand rekening mee houd, dan valt het beter mee.
 • Ga je vaak naar hetzelfde land? Onthoud welke snelwegstops de beste zijn.
 • Organiseer je bagage zo dat je aan de essentials kan. We proberen steevast een krat met drank en snacks (koekjes (Nooit met chocolade!), boterhammen, gesneden fruit en groenten, chips,…) in de buurt te houden. We hebben het geluk een grote auto te hebben (Volkswagen Transporter) en kunnen dus veel meenemen. We merkten dat het gemakkelijk is als de meeste zaken in vouwkratten zitten. Dit neemt minder plaats in dan de klassieke koffers.
 • Wil je nog plaats besparen? Neem geen grote wandelwagen mee maar een draagdoek of draagsysteem a la ergobaby, beco, mei tai,…
 • Luisterverhalen! We hebben ooit de hele rit naar verhaaltjes van Jip & Janneke geluisterd. Op het einde van de reis konden we ze vanbuiten vertellen, maar de jongens die bleven geboeid!
 • In dezelfde categorie als hierboven: Cd’s. Zet je eigen muzieksmaak even opzij en zing mee met K3, Kapitein Winokio, e.d. We kennen de eerste CD van het nieuwe K3 nog steeds vanbuiten.
 • Voorzie vuilbakjes! Bespaar je de ergernis van een auto vol koekpapiertjes en lege flesjes. Een klein vuilbakje bij de hand kan dit probleem wat containen. Bij elke stop het bakje even leegmaken in de vuilbak van het wegrestaurant en je bespaart jezelf heel wat opruimwerk bij aankomst.
 • Voorzie een extra set kleding voor elk kind. Als ze gemorst hebben kan je snel wisselen. Je wil niet op een parking half je auto leegladen op zoek naar die ene valies.
 • Voorzie muntengeld. Bij de meeste wegrestaurants moet je helaas betalen voor het toilet. Kinderen mogen soms wel gratis, maar met de kleintjes moet je als volwassene toch meegaan, en dus helaas betalen. Je wil niet met een kind dat hoogdringend moet eerst nog aanschuiven in de shop om geld te wisselen.
 • Vertrek ’s nachts. Oké, dit is misschien niet voor iedereen haalbaar. We love it! ’s nachts de kinderen in pyama in de auto tillen en meteen beginnen rijden. Als ze wakker worden ben je al een heel eind op weg. Een set kleding en tandenborstels klaarleggen. Bij de eerste stop snel in de auto omkleden (weer een voordeel van een grote wagen), en samen ontbijten. Instant vakantiegevoel!

Wij vinden met de kinderen met de auto op reis gaan ontzettend fijn! De vakantie begint al wanneer je de deur uitstapt en je auto instapt. Vroeger hadden we van die DVD-schermpjes. We hebben ze onlangs weg gedaan. Waarom? We namen ze telkens mee om dan te concluderen dat we ze van de hele reis niet gebruikt hadden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.