Grote gezinnen ≠ de vijand

De laatste tijd merk ik het meer en meer online bij de meest banale nieuwsitems, akkoord op de niet meest intelligente websites. HLN en konsoorten. Commentaren of reacties op grote gezinnen die er niet naast zijn! Ik kijk zeker niet alleen op deze pagina’s. Het zou nogal deprimerend zijn.

Maar soms durft dat wel eens te gebeuren. Telkens opnieuw beklaag ik het mezelf. Slimmer ga je toch nooit worden van websites zoals die van HLN, Nieuwsblad en noem maar op. Zo net een nieuwspuntje op die eerstgenoemde website over het feit dat Tine Embrechts haar 4 kind verwacht. 5 reacties toen ik keek. Maar er niet naast!

Schermafbeelding 2017-07-29 om 19.16.32

Ik kan mezelf zoiets aantrekken! Vicky niet. Zij kan het volledig naast zich leggen. Misschien zit er een grotere filosoof in mij die verder denkt over wat er achter zit. En het is net dat wat mij een beetje dwars zit. Wat is de achtergrond van dergelijke uitspraken? Een veel terugkomende is dat er te veel mensen op de wereld zijn. Ik kan me niet ontdoen van de gedachte dat veel van deze mensen voor de rest niet zoveel inzitten met de rekbaarheid van ons bestaan als mens op deze planeet! Of zijn het toevallig allemaal mensen zonder kinderen die alle vervoer zonder auto doen en er een veganistisch dieet op na houden? In regio’s waar het vruchtbaarheidscijfer onvoldoende is om het bevolkingscijfer in stand te houden, is het zelfs zo dat personen in een groot gezin gemiddeld een kleinere voetafdruk hebben op het milieu. Denk maar aan kleinere huisvesting per persoon of minder wagens op de weg. Wat niet wil zeggen dat iedereen een groot gezin moet krijgen. Dan valt die regel natuurlijk volledig weg.

Een andere uitspraak is dat de kinderbijslag te veel kost aan onze maatschappij. Hier wil ik geloven dat deze mensen liberalisme gebruiken om hun asociaal gedachtengoed te verdedigen. Denken deze personen dan dat er een ander westers land is zonder een systeem van kinderbijslag? Ja zelfs het überliberale VS heeft een dergelijk systeem. Toegegeven, alleen als je een laag inkomen hebt en niet in elke staat. Of denken ze misschien dat je rijk gaat worden van kinderbijslag? Wie dat gelooft, gelooft nog in sprookjes. Een ruggesteun aan de toekomst van de maatschappij lijkt me niet zo raar. Vooral omdat al meermaals bewezen is dat het een positief effect heeft op het beperken van kinderen in armoede. Wat dan weer een positieve invloed heeft op de generatie van morgen.

Afsluiten zou ik graag doen met een weetje uit eigen ervaring. Waar wij ook gaan met ons gezin. Van Nederland tot Roemenië of van Noorwegen tot Spanje, overal kijken mensen positief naar een groot gezin. Nog nooit hebben wij negatieve reacties of blikken gekregen. Integendeel! We krijgen steeds complimenten! Behalve in Vlaanderen. Hier soms openlijk het tegenovergestelde.  Toch wel een beetje jammer. Vandaar mijn oproep naar mensen met een negatieve kijk op grote gezinnen, grote gezinnen ≠ de vijand

Tine Embrechts, wij wensen je alvast een vlekkeloze zwangerschap en een wolk van een vierde baby toe!

7 gedachtes over “Grote gezinnen ≠ de vijand

 1. Goh, ik moet toch zeggen dat ik het ergens niet helemaal eens ben. Ik vind het ieder zijn eigen keuze en dus zal ik ook nooit zulke commentaren zelf neerschrijven, hetzelfde geldt voor mensen die vlees eten, ik vind dat iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Voor de één is dit 5 kinderen, voor de ander misschien geen, allebei niet superieur of inferieur mijns inziens. Het is namelijk een keuze. En kiezen dat maakt dat we als mens echt leven, ons onderscheiden van mekaar.
  Dat gezegd zijnde snap ik wel dat mensen tegen grote gezinnen zijn, de voetafdruk is namelijk enorm. Ik denk dat je het gewoon niet persoonlijk mag nemen. Mensen geven graag commentaar. Ik fiets elke dag naar het werk, eet veganistisch, probeer zo weinig mogelijk plastiek te kopen, maar ik reis wel graag… dus kunnen mensen ook zeggen: ja zo vliegen naar Australië , das pas slecht (We proberen dan wel onze vluchten te neutraliseren door wat bomen te planten, maar dat terzijde). Nu kan ik mezelf gaan verdedigen en zeggen: die reizen zijn helemaal zo slecht niet, het verruimt mijn geest, het geeft me meer respect voor de natuur, het steunt de economie, of weet ik veel welke reden 😉… Het punt is dat het nog steeds slecht is voor het milieu. Niemand beweert dat je je leven niet mag leiden zoals jij dat wenst. De commentaren die je hierboven beschrijft zijn ergens terecht, maar mensen moeten gewoon leren dat ze zelf ook alles behalve perfect zijn! De reden dat Vicky het kan loslaten is volgens mij omdat zij dat ook wel weet. Het is misschien niet ecologisch, maar het maakt jullie gelukkig! Laat het alleszins je hart niet raken, we doen allemaal wat we kunnen en dat is iets om trots op te zijn. Je hebt 5 prachtige zonen, voedt ze op tot goede personen en dan mag iedereen zeggen wat ie wil, je hebt zelf gekozen omdat je nu eenmaal leeft!

  Geliked door 2 people

  1. Het beste dat wij kunnen doen is onze vijf zonen goed opvoeden en bewust maken van onze impact als mens op het milieu!
   Met deze post wou ik vooral vooral een beetje het gratuite bashen op grote gezinnen aankaarten. Want de commentaren bovenaan zijn nog heel braafjes tegenover wat je soms hoort/leest. Ik vrees dat het een beetje in mijn karakter ligt om het me aan te trekken.

   Like

   1. Ja, snap ik, mag ook! Ik denk altijd alleen, ik maak elke dag slechte keuzes, ik woon in een alleenstaand huis, ik koop zaken in plastiek, ik leg graag de verwarming aan in de winter, … Er zullen altijd dingen zijn die misschien niet “goed” zijn, maar zijn dan daarom verkeerde keuzes? Nee, door mijn alleenstaand huis zijn er ook veel vogeltjes, die ik in de winter eten geef, door mijn snoepjes in plastiek heb ik echt een momentje van plezier gehad, de verwarming is zo gezellig…

    Jouw 5 zonen zijn slecht voor het milieu, maar wat een kanjers! Het plezier dat je uit je 5 kinderen haalt weegt toch niet op tegen enkele commentaren, je doet het voor jezelf! Is dat egoïstisch, uiteraard! Maar we zijn allemaal egoïstisch, en dat is ok! 🙂

    Geniet van je groot gezin, het is hetgeen dat je vreugde geeft… je doet het voor de juiste redenen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.