Waarom we van Scandinavië houden?

Dat we graag in Scandinavië vertoeven is een understatement. Als we ooit de lotto winnen is de kans groot dat we er een vakantiehuis kopen, als we dan al niet fulltime verhuizen. Waarom zijn wij toch zo verzot op de Scandinavische landen?

20140705_173959

De kindvriendelijkheid

Menig land dat we bezochten is kindvriendelijker dan België, maar de Scandinavische zijn toch het beste van de klas. Overal is men voorzien op kinderen. Je vindt er verschoontafels in de vrouwen – én mannentoiletten! In de restaurants kijkt men niet op als je met kinderen binnenkomt.

Sidenote: Soms heb ik het gevoel dat ze in het noorden alles faciliteren voor kinderen én kinderen erg welkom zijn. In het zuiden hebben ze die faciliteiten vaak niet, maar is men meestal wel oprecht enthousiast over kinderen. In België lijkt men vaak te vergeten dat kinderen de toekomst zijn en ontbreekt vaak beide.

Talenkennis

Men apprecieert het als je de taal een beetje probeert te praten. Ondertussen kennen we (schriftelijk) al aardig wat Deense woordjes. De uitspraak daarentegen is vaak nog totaal onbegrijpbaar. Dat is geen probleem want overal waar we tot nu toe kwamen kon iedereen, jong en oud, een aardig mondje Engels. Deens of Zweeds leren staat nog op onze bucketlist.

De ruimte

Een vakantie in het noorden betekend even op adem komen. Dat mag je letterlijk nemen. Er is ruimte, ovéral! Je hoeft de deur maar uit te stappen of je staat in de natuur. Als je wil kan je in Zweden en Noorwegen enkele uren rijden zonder ook maar iemand tegen te komen. Het verkeer is hier ook zoveel minder stresserend omdat je ruimte hebt op de weg.

Het eten

In Scandinavië heb ik nooit een probleem om een veggie alternatief te vinden. Zowel in de restaurants als in de supermarkt is het aanbod zoveel groter dan bij ons.

De groene mentaliteit

Sorteren en recycleren is hier echt de norm. Echte fabrieken vind je hier amper. In Noorwegen leek iedereen een groendak te hebben. Het leave no trace principe wordt hier door iedereen gehanteerd waardoor je tijdens wandelingen ook echt in de natuur zit en je je niet op een zwerfafval actie waant.

20140712_184351

De seizoenen

In de zomer kan je, afhankelijk hoe hoog je in het noorden zit, bijna 24u genieten van je dag. In de winter is het vroeg donker en ademt alles gezelligheid uit. De seizoenen zijn hier meer uitgesproken, We love it!

20140713_150326

Dus om samen te vatten: What’s not to love?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.