Onze steentjes voor een duurzaam leven

We proberen bewust ons steentje bij te dragen aan het klimaat. In sommige dingen doen we hard ons best, en soms doen we die keihard teniet. Door een vliegtuigreis te maken bijvoorbeeld.

Waar liggen die steentjes?

 • Onze eerste prioriteit toen we ons huidige huis kochten was het energiezuiniger maken. We lieten meteen dubbele beglazing plaatsen, isoleerden en zetten zonnepanelen. Ons toekomstige huis zal nog energiezuiniger zijn. Intussen zijn we verhuisd. Ons huidige huis is super geïsoleerd, heeft zonnepanelen, én een regenwaterput. Hierdoor hebben we ons waterverbruik, energieverbruik en verwarmingskost nog een stuk kunnen terugdringen.
 • Onze vier oudste kindjes droegen katoenen luiers. Bij Lewis hebben we dit opnieuw overwogen, maar uiteindelijk niet gedaan omdat we er tegenop zagen de grote aankoop opnieuw te doen. Moesten we de luiertjes nog gehad hebben dan zouden we het zo opnieuw gedaan hebben. We gebruiken wel katoenen billendoekjes. Niet alleen handig voor de billen, maar ook voor plakkerige handjes!
 • We deden onze droogkast weg! Dat is een grote energievreter!
 • We hebben katoenen zakjes om groenten en fruit in te doen. Appels kopen we in bulk. De lege bak nemen we volgende keer gewoon weer mee naar de winkel.
 • Drank kopen we in glazen flessen. Tijdens de week hebben we een no-frisdrank policy. Dan wordt er water of melk gedronken.
 • De kindjes gaan altijd met de fiets/te voet naar school.
 • Ik ben zelf strikt vegetariër (yep, ook een vis is een dier 😉 ). Ook Rik en de kinderen eten meestal vegetarisch.
 • Borstvoeding!
 • Waar we kunnen gaan we voor low-waste. We kopen zo veel mogelijk in bulk en waar mogelijk met zo min mogelijk verpakking.
 • In de badkamer kan je heel wat verpakking besparen d.m.v. zeepblokken, een shampoo bar, katoenen doekjes, etc. te gebruiken.
 • Water is kostbaar goed. We proberen hier bewust mee om te springen. Vb. een emmer in de douche om het eerste (koude) water op te vangen.
 • We gaan maar al te graag op schattenjacht in de kringloopwinkel.

Wat kunnen we nog beter doen?

 • We gaan graag op reis. En helaas is dat soms per vliegtuig. Niet zo klimaatvriendelijk, I know! Ter plaatse nemen we dan wel het openbaar vervoer en doen veel te voet. Helaas blijven vliegtuigreizen een enorme belasting voor het klimaat.
 • We doen ook graag uitstapjes en daarvoor nemen we vaak de auto.
 • Ik probeerde al enkele keren woon-werk verkeer met de fiets te doen. Helaas haakte ik steeds terug af door het lange traject. Misschien lukt het ooit wel met een elektrische fiets?
 • Qua kleding gaan we vaak voor eerlijke eco merken. Vb. Froy en Dind. Helaas moeten we het ook budgetair in evenwicht houden en aan een ratio van een kapotte broek per week, is dat niet altijd haalbaar. Knielappen helpen, maar is soms niet voldoende. (denk: knikkerseizoen) Basics worden dus meestal in de grote ketens gekocht. Kledij die te klein geworden is proberen we steeds door te geven. Zelf nemen we ook graag kleertjes aan van grotere neefjes.

We proberen ons steentje bij te dragen en te streven naar een duurzaam leven. Op het ene gebied lukt dat al wat beter dan op het andere. Naar mijn visie zal de klimaatcrisis gaat niet opgelost worden door extremen, wel wanneer we als grote massa samen ons steentje proberen bij te dragen.

De inspiratie voor deze blogpost haalde ik bij Verbeelding . Zij schreef een blog over afvalvermindering in het kader van 40 dagen bloggen. Wil je weten wie de andere deelnemers zijn? Surf naar haar website: Tuttefrut !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.