Too good to go

Eten weggooien, dat doen we toch niet zomaar? Thuis letten we daar misschien wel op. Maar of dat restaurants en supermarkten daar echt op letten, dat is een andere zaak! Enter de “Too good to go” app. Een app waar winkels en restaurants kunnen aangeven dat ze op het einde van de dag een overschot hebben. Dit verkopen ze dan met een korting.

Wij gebruiken hem nu even en willen onze ervaring delen. Voor wie het principe niet kent. Een restaurant, winkel, bakkerij of noem maar op zet een maaltijd in de app. Ze geven de prijs weer en daarbij de oorspronkelijke waarde van de producten, net als het tijdslot waarin je kan afhalen. Als klant kan je deze maaltijd dan reserveren en betaal je ze ook meteen in de app. Alle meest courante betaalmethodes zijn mogelijk. Bij afhaling moet de winkelier op je gsm in de app swipen om te bevestigen dat je de afhaling gedaan hebt.

Wij probeerden het ondertussen al meermaals bij verschillende zaken. Te beginnen bij Ikea! Hoe kan het ook anders 😉 . We deden dit in Zaventem en Hasselt. Een beetje tegen de verwachtingen in was er een groot verschil tussen deze twee winkels. Bij elke Ikea staat in de app dat je doosjes moet meenemen. We namen er dus voor de zekerheid een deel mee. Ironisch was, dat aan de kassa de dame vroeg of we “Tupperware” meehadden. Want Ikea verkoopt zelf geen potjes? 😛 Het personeel van de keuken had duidelijk het principe, wat moest weggegooid worden mocht ook meegegeven worden. Hoeveel porties we meekregen hing dus eigenlijk af van het aantal potjes die we meehadden, niet van het aantal maaltijden dat we bestelden. Hadden wij spijt dat we niet nog meer potjes meegenomen hadden! Dan was er de vestiging in Hasselt. Deze keer voor de zekerheid een buttload aan potjes meegenomen! Hier mochten we bizar genoeg onze eigen potjes niet gebruiken! Huh!? Yep, ze deden de porties in een kom waar ze anders mosselen in serveren. Schieten ze het doel van de app niet voorbij als ze dan wegwerpverpakkingen gaan gebruiken voor de maaltijden? Ik denk anders van wel. Ook was de initiële waarde van de maaltijden maar zeer nipt gehaald met wat we meekregen. Beetje onnozel wetende dat ze dan alsnog veel aan het weggooien waren. Dus of grotere porties meegeven, of meer maaltijden verkopen Ikea Hasselt! Of nee, om echt goed te zijn moeten ze beter inschatten hoeveel ze klaarmaken om te beginnen 😉 .

Dan onze slechtste ervaring tot nu toe. Carrefour! Express, Hypermarkt wat het ook was, het viel tegen. Ze vragen €4 voor een waarde van €12. Klinkt goed zou je zeggen. Dat is het in principe ook. De eerste die we deden was een Carrefour Express. Ze waren er heel vriendelijk. Maar dat mag wel als je hun komt ontdoen van hun rommel. Ja, rommel. We kregen twee grote pakken vleesbrood die dezelfde avond hun vervaldatum hadden die zelfs te groot waren voor ons gezin. Ook een steak die duidelijk al op het randje was. Dan nog een zak al half bruine sla. En dan nog Griekse yoghurt. Rare samenstelling voor een maaltijd, niet? Nog niet zo raar als onze tweede poging bij een Carrefour Express. Bij aankomst stond er een stapel dozen klaar voor de mensen die gereserveerd hadden. Behalve voor ons dan blijkbaar. Want tegen dat wij aan de beurt waren viel de man van de winkel uit de lucht dat er nog iemand was. Met de boodschap dat hij achteraan nog eens ging zien verdween de man in de stockageruimte. Hij kwam terug met twee hele kippen en kip cordon blue. Say what?? Wie eet er op één avond twee hele kippen én als side dish een cordon blue van kip? Sorry, maar hier maakte de man zich er te simpel vanaf. De waarde van aankoop zal zeker gehaald zijn, dat hoor je me niet ontkennen. Maar ook hier vervalt het nut van de app dan. Om toch zeker te zijn dat het niet toevallig die kleine vestigingen van Carrefour zijn gingen we ook eens proberen bij een Hypermarkt. Weer geen succes, voor ons dan toch. Want de waarde is gehaald. Maar de producten waren niet meteen een schot in de roos. Een prei, yummy. Tortellini, waarschijnlijk yummy. Gerookte paling, iieeeeuw. Maar dat is persoonlijke smaak.

Onze beste ervaringen met de app kwam er bij een bakkerij dicht bij ons. Voor een waarde van €10 betaal je er €3,29. Die initiële waarde haalden we tot nu toe altijd. Nee je krijgt niet altijd koffiekoeken mee. Soms ook beleg. Soms bijvoorbeeld een quiche. De beste dag die je kan kiezen om te bestellen bij een bakker is een zondag. De kans op overschot is groter, en er worden ook meer koffiekoeken gemaakt die dag 😉 . Ik denk ook dat de app het beste is voor zaken die in gebakken of dergelijke doen. Zo hebben we ook 6 donuts gehaald bij Hoeked voor de helft van de prijs! Hip zijn aan de helft van de prijs dus 😀 .

Je hebt ook handelaars die de hele dag door verkopen. Zoals bijvoorbeeld in Mechelen, brouwerij “Het Anker”. Zij verkopen over de hele dag een speciale versie van hun bier, “Gouden Karolus” van het jaar voordien. Voor dergelijke dingen is de app heel leuk meegenomen. Wij zijn vooral gewonnen voor het concept bij bakkerijen. Daar krijg je naar ons gevoel ook de beste waarde voor je geld. Supermarkten is een andere situatie. Daar ben je, vind ik toch, niet écht in het voordeel door de app te gebruiken. De producten die je meekrijgt liggen al heel de dag aan die lagere prijs in de winkel. Je zou dus perfect eerder op de dag de winkel kunnen binnenstappen en diezelfde producten tegen eenzelfde prijs kunnen meenemen, met dat voordeel dat je dan deels zelf kan kiezen tussen de producten die in snelverkoop staan. Voor de rest is het aftasten welke winkel het puur doet om meer winst te maken en welke het doet om daadwerkelijk van hun overschot af te geraken en ondertussen een centje mee te pikken.

3 gedachtes over “Too good to go

  1. Mja, de bedoeling is eigenlijk om het vlees op te bakken en de volgende dag op te eten of zelfs in te vriezen.
    Ik vind het een super initiatief en krijg overal waar voor mijn geld , behalve bij ikea Zaventem. Dat was een ware nachtmerrie.

    Like

    1. Het is ondertussen al meer dan twee jaar geleden dat we Ikea Zaventem probeerden via TGTG. Dus geen idee hoe dat ondertussen gaat. Voor de rest vind ik niet dat het de bedoeling is ridicule hoeveelheden vlees mee te geven. Het idee is “een maaltijd redden”. Geen “ingrediënten te redden.” En zoals ik in 2019 al zei. Het is nogal raar dat je de producten aan dezelfde snelverkoopprijs meegeeft als aan het begin van de dag. Want dan kunnen mensen zelf die producten gaan uitkiezen. Nu, via de app kunnen ze dus producten hebben die minder naar hun zin zijn. En dan valt het voordeel aan de app weg.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.