Wij bouwen een huis, deel twee

Keuzes maken! We kregen deadlines wanneer de keuzes gemaakt dienden te worden. De meesten waren al tijdens de zomervakantie. Snel alle afspraken vastleggen dus!

Voor de keuken hadden we keuze tussen twee keukenbouwers. Augustijns en Vasco. Bij die eerste werden we welkom onthaald, maar miste ik het meedenken over de inrichting. We werden nogal snel naar een bepaald merk van toestellen geleid. Bij Vasco hadden we meteen een gevoel van deskundigheid. Er werd nagedacht over welke keuken voor ons gezin nodig is, en niet welke keuken er in het huis kan staan. We hadden redelijk specifieke eisen, zoals twee vaatwassers en de wasbak in het eiland i.p.v. het kookgedeelte (uit schrik voor spatten). Het was meteen duidelijk dat we met het vooropgestelde budget uit het lastenboek geen volwaardige keuken gingen kunnen plaatsen. We hebben echt nood aan voldoende bergruimte en wilden liever meteen een keuken voor de komende 15 jaar i.p.v. een tijdelijke keuken (remember, het gevoel van het is nog niet af vermijden?) We waren heel tevreden met het geduld en de lekkere koffie bij Vasco. Een tweede en zelfs derde bezoek was nodig tot die droomkeuken helemaal op punt stond. Het zou een open keuken worden, eentje waar geleefd wordt. Dus ik wilde vermijden dat we ons de komende jaren steeds zouden ergeren aan een detail. Dit werd uiteindelijk de kostenpost waar we het meest budget moesten opleggen.

Het sanitair was daarentegen appeltje-eitje. Ook voor het sanitair hadden we de keuze uit slechts twee sanitair leveranciers. Dit is bijvoorbeeld iets wat ik liever op voorhand had geweten. Op het ogenblik dat je tekent heb je enkel notie van dat je keuze gaat hebben uit enkele leveranciers, maar wie dat precies is, daar hadden we dus geen idee van. We maakten een afspraak bij Desco. De vriendelijke dame zette meteen een film op voor onze jongens. Yep, de zonen waren bij heel het proces betrokken en zijn dus mee geweest op elk bezoek! We kregen alle basis artikelen te zien die pasten binnen het budget van het lastenboek. Dit ging heel vlot vooruit. Hier en daar kozen we voor een andere optie, soms iets duurder, maar soms zelfs iets goedkoper. Wat niet in het lastenboek was opgenomen dat was de douchewand. Nochtans redelijk noodzakelijk naar mijn inziens? Ook een handenwasser in het toilet boven stond niet in het lastenboek. Ik vroeg me af of die mensen die het lastenboek hadden opgesteld dan hun handen niet wasten (ieuw!) of zouden die telkens van het toilet eerst naar de badkamer gaan om daar dan hun handen te gaan wassen? In ieder geval, daar betaalden we dus voor bij. Op een dik uur stonden we terug buiten inclusief getekende offerte.

Voor de trap en de deuren hadden we slechts één keuze. We maakten een afspraak en kregen meteen alle basisproducten te zien en alle opties tegen meerprijs. We kozen om de deuren beneden meteen te laten lakken. De basis was ongelakt, en ook al was het een redelijk hoge meerprijs, we wilden graag zo veel mogelijk af tegen dat we zouden verhuizen. Ook voor de trap kozen we gelakt, het leek ons niet zo gemakkelijk om in onze situatie de trap nog te lakken eens geplaatst. Met een snelle blik op de offerte zagen we de gekozen opties staan dus dachten we check! tekenen en klaar.

Tip: Lees alles grondig na, check en dubbelcheck en laat het best ook nog eens door iemand anders nalezen. Zo ben je al iets meer zeker dat je zaken niet verkeerd geïnterpreteerd hebt.

Dan de tegels, we zaten intussen dicht bij onze deadline en wilden graag alles netjes op tijd doorgegeven hebben. Ook hier weer keuze tussen twee opties. We maakten een afspraak bij Serry. Hier was het contact meteen redelijk droog. We kregen het basisaanbod te zien met telkens keuze tussen enkele verschillende tinten. Indien we een andere tegel zouden kiezen dan het basisaanbod schoot de prijs helaas meteen de hoogte in. De verkoper verzekerde ons dat het basisaanbod kwalitatief genoeg was voor het intensieve gebruik dat een gezin van zeven met zich medebrengt. Met onze extra kosten bij de keuken in het achterhoofd bleven we grotendeels bij het standaardaanbod. Alleen voor de hal durfden we een meer gewaagde tegel kiezen. Dit was niet zo’n grote ruimte dus viel de meerprijs mee. We tekenden de offerte en zouden nog een mailtje krijgen met de gemaakte keuzes. Ik wacht er nog op….

Juli 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.