We bouwen een huis, deel vijf

De tijd verstreek en midden mei kregen we eindelijk het langverwachte bericht: Eind juni zou de oplevering plaatsvinden! 2 dagen voor we een weekendje naar Center Parcs zouden gaan. Verder inpakken was dus de boodschap.

Enkele dagen voor oplevering kregen we plots telefoon van de schrijnwerker…Ze zaten met een probleem. Met de huidige draairichting van de deuren op de bovenste verdieping konden deze deuren niet geheel open door een stuk schuine wand onder het dak. Iets wat we al maanden voordien voorspeld hadden, maar ons vooral niet mee moesten moeien. Dit betekende niet alleen extra werk voor de schrijnwerker om de scharnieren te verplaatsen, maar ook voor de electricien. De schakelaars waren immers reeds geplaatst. Alles diende terug uitgeslepen te worden en verplaatst te worden. Ik kan u zeggen, op dat moment geloofde ik niet dat ze de oplevering zouden halen!

De electricien schoot meteen in actie, wederom goede punten voor de electricien! Er werd naarstig verder gewerkt en hoera hoera! daar was dan plots de dag van de oplevering. Spannend! Voor mij was dit echter nog maar de tweede keer dat ik in ons nieuwe huis binnenkwam! Een huis waar al hard voor gewerkt was en al veel stress voor geleden! Helaas was het euforie-gevoel van korte duur. De oplevering voelde aan als een koude douche toen ik merkte hoeveel er nog steeds niet in orde was…

 • Niet alleen waren de plinten nog niet geplaatst, het gips was ook niet laag genoeg aangebracht waardoor dit eerst in orde moest gebracht worden voor we überhaupt aan plinten konden denken;
 • We hebben heel bewust 2 vaatwassers in onze keuken laten plaatsen, er was slechts 1 vaatwasser aangesloten;
 • Het grote schuifraam ging niet open;
 • We hadden gelakte deuren gevraagd en er zijn ongelakte geplaatst;
 • We hadden een verniste trap gevraagd en er was een onverniste geplaatst;
 • De putjes in het gips waren nog niet bijgewerkt;
 • Er was geen ventilatiepunt in de wasplaats voorzien. Het voorziene gat was gewoon weer dichtgegipst. (Sidenote: deze ruimte heeft ook geen raam!);
 • De handdouche, wcrolhouders en andere sanitaire accessoires was men vergeten leveren en dus ook installeren;
 • Op de eerste verdieping was nog een schacht niet volledig opgevuld;
 • Op de bovenste verdieping waren nog geen deurkaders;
 • Op de bovenste verdieping moesten de gaten waar de schakelaars initieel zaten nog terug opgevuld worden;
 • Het stopcontact voor de ventilatie was 3 meter van de ventilatie unit verwijderd (fout in de plannen);
 • Er hing een verkeerde omvormer, een of ander louche C-merk i.p.v. het A-merk waarvoor we betaald hadden;
 • De voordeur was helaas nog steeds beschadigd;
 • In de gevel zat een steen los en een gat in een steen;
 • De garagepoort ging niet volledig dicht (ze bleef een 10cm openstaan).
 • De waterkeuring moest nog gebeuren.

Later die week merkten we ook nog een putje in een van de tegels in de keuken en dat de achterdeur niet dicht bleef tenzij deze op slot gedraaid was. Helaas hebben we ook heel wat geurhinder in de wasplaats gehad. Helaas kwam deze geur pas na enkele dagen opzetten en heeft het heel wat voeten in de aarde gehad om de juiste aannemer hier te krijgen om dit op te lossen. Er bleek een rubberen ring vergeten te zijn. Deze ruimte hebben we noodgedwongen dus maanden niet kunnen gebruiken.

Intussen zijn we 6 maanden na oplevering. De meeste punten zijn in de loop van de maanden in orde gebracht. Dit betekend na de oplevering dus wel dat je voor elke aannemer die langs moet komen zelf moet thuisblijven, aannemers die met vuile voeten doorheen je huis lopen en die op de meest onmogelijke uren ineens voor je deur staan. Dit betekende ook dat we ons Center Parcs weekendje met een dag moesten inkorten omdat we op maandagochtend de deur moesten kunnen openen voor een aannemer.

De voordeur is helaas nog steeds niet in orde. Ze is al enkele malen “hersteld”, d.w.z. dat de roestvlekken van de nagels die erdoor staken weggeschuurd zijn en lokaal herschilderd. We hebben dus nu een deur met allerlei kleurschakeringen. Bovendien sleept de voordeur, waardoor onze mooie tegeltjes in de hal beetje bij beetje ook beschadigd raken. Het putje in de tegel van de keuken werd niet hersteld omdat we dit helaas op de dag van oplevering niet opgemerkt hebben. We hebben het daags nadien gemeld, maar toen was het helaas te laat.

Yep, een aannemer vond het nodig om een stelling IN onze gevel te boren. Tot op de isolatie that is!
Zo van die puntjes zaten er meerdere in onze voordeur. Niet bepaald wat je verwacht van een nieuwe voordeur.
Niet alleen was de gips niet laag genoeg gezet, ook nog eens hobbelig. Hier 20cm van de vloer, daar 10cm, en alles ertussen in.
Gaten overal!
Waar de schakelaar eerst stond.
Gelukkig intussen al met 1 laag cement in de schacht.

Wat we vooral misten doorheen het bouwproces was communicatie. Communicatie over wat er gebeurde, wat er misliep, en misschien ook een tikkeltje meer inspraak. Ook had ik verwacht dat we doorheen het proces meer advies hadden gekregen rond het E-peil dat we zouden halen. We lieten extra zonnepanelen plaatsen, maar overwogen ook een warmtepomp. Helaas kregen we hier geen info over. Op dit ogenblik wachten we nog steeds op ons verslag en hebben we nog steeds geen idee welk E-peil we nu halen.

De manier van werken eens je het contract getekend hebt, het gebrek aan communicatie en de lange bouwtijd zijn toch wel dingen die ik graag op voorhand had geweten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.