Ode aan de huisouder

Minister Crevits wil huismoeders en -vaders naar de arbeidsmarkt leiden. Huh? Was mijn eerste reactie toen ik dit hoorde? Alsof we in de jaren 50 zijn blijven hangen en huisouders van nu niet bewust kunnen gekozen hebben om de zorg voor hun kinderen zelf op te nemen?

Wij maakten die keuze allesinds heel bewust en hebben mevrouw Crevits niet nodig om te komen zeggen wat best is voor ons gezin.

Een aantal jaar geleden kregen we 4 kinderen op 4 jaar tijd. Ik werkte fulltime en deed ernaast een studie. Rik studeerde voltijds. Pittige tijden! En we merkte dat we, ondanks dat we een TOP onthaalmoeder hadden niet echt vrolijk werden van de dagelijkse ratrace. Kinderen naar school en onthaalmoeder brengen, stress als er eentje ziek werd, hopen geld naar opvang,…. Vooral de geboorte van onze tweeling, die een tijdje op intensieve zorgen doorbrachten hakte er stevig in. We willen graag zoveel mogelijk tijd samen met onze kinderen doorbrengen.

Bovendien tonen vele studies intussen aan dat die eerste jaren zo cruciaal zijn voor het huidige en latere welzijn van kinderen. Dit vinden we heel belangrijk. We willen graag de opvoeding van onze kinderen zo veel mogelijk zelf invullen. We verdiepten ons in verbindend ouderschap en willen graag tegemoet komen aan de noden van onze zonen. Laat een van die noden nu net nabijheid zijn.

Ik behaalde mijn tweede diploma en begon aan een meer verantwoordelijke functie. Rik studeerde af als opvoeder en al snel bleek het heel moeilijk te zijn om een job te vinden die te combineren viel met mijn werk én het gezinsleven met de waarden die wij belangrijk vinden.

Natuurlijk betekend een loon minder ook een financiële stap achteruit. Anderzijds berekenden we dat onze kosten ook zouden stijgen indien Rik zou gaan werken. Denk aan: een tweede auto en heel wat opvangkosten, voor- en naschools en tijdens vakanties…. Organisatorisch zouden we de jongens ook heel wat hobbies moeten ontzeggen.

Huisouders naar de arbeidsmarkt leiden doet voor mij afbreuk aan het dagelijkse engagement van deze ouders. Niet alleen voeden ze de volgende generatie op. Ook zetten vele thuisblijfouders zich in voor allerlei sociale engagementen. Rik is al meermaals in de school van onze zonen kunnen gaan helpen. Dat was niet mogelijk geweest moesten we allebei fulltime werken.

En hoe lang duurt deze periode? Hooguit enkele jaren. We roepen allemaal dat de tijd toch zo snel gaat? Binnen enkele jaren zal er misschien terug ruimte zijn om de draad weer op te pikken. Er zal dan nog steeds nood zijn aan creatieve duizendpoten. 😉

Een gedachte over “Ode aan de huisouder

 1. dag
  gefeliciteerd met jullie 5 zonen en de thuisblijf papa. Ik las jullie reactie in de standaard vandaag. Zelf was ik 21 jaar thuis voor onze 5 kinderen (21-14j). Sinds september 2018 op mijn 50 jaar moeizaam halftijds terug op de arbeidsmarkt geraakt. Uit noodzaak omdat de medische kosten van ons Liesbeth (reeds 3j ziek) een te diep gat graven in onze financiële mogelijkheden. Nu dat ik de 2 doe/gedaan heb, nl thuisblijven en nu gaan werken, kan ik met recht en rede zeggen en kan men mij niet wijs maken dat 2 fulltime werkende ouders met meerdere kinderen een welzijn is voor de kinderen. Crevits vergeet dat thuisblijfgezinnen juist die iets meer kinderen aan de maatschappij geven die haar en ons pensioen en sociale zekerheid gaan betalen. Jaren geleden bestond er een vereniging TOGS (thuisblijvende ouder gezin en samenleving) die opkwam voor de thuisouder. Ze ging ten onder aan te weinig interesse en te weinig leden. Ooit (lang, lang geleden) werd in het parlement een toelage gestemd voor de thuisblijvende ouder maar nooit tot uitvoering gebracht. Op wie stemmen bij volgende verkiezingen: CD&V niet aangezien die samen met de NVA het kindergeld, weduwen- en wezengeld hebben terug geschroefd en in cultuur snoeien. VLD en SPA duwen ook de thuisblijf ouder op de arbeidsmarkt, Vlaams Blok gaat het verschil niet maken. Enfin, proberen hier alles halftijds goed te doen met een uithuizige echtgenoot. Dus mijn sociaal leven dan maar volledig (voorlopig) tot nul herleid. Hopelijk slaan de therapieën eens eindelijk aan en kunnen we terug plannen maken.
  Geniet van jullie jongste, foto’s o zo herkenbaar leuk. Die kleine pruts zorgt ervoor dat de oudste liefelijk blijft en zorgzaamheid leert. Goed van jullie, echt waar.
  groetjes
  KRis

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.