Tips om uit een jogdip te geraken

De lopers onder ons kennen het wel, je was goed bezig. Maar plots, een blessure of een druk schema. Alles kan een goede reden zijn om te stoppen met consequent te joggen. En hopsa, plots heb je al twee weken niet meer gelopen. Die twee weken worden twee maanden en dan besef je het. Je moet dringend terug vertrokken geraken. Meestal ontbreekt het niet echt aan de zin, want je kon echt wel genieten van die loopjes tussendoor met af en toe een uitschieter en kwam daarbij dat je je beter voelde door veel te lopen. Ik loop zelf voor het plezier sinds 2015 en heb zeker al meerdere dipjes meegemaakt, maar zeker ook hoogtepunten. Maar wat ik zelf belangrijk vind is hoe uit die dipjes te geraken. Of hoe ze door te geraken zonder te stoppen. Ik zal hier enkele tips neerschrijven die je hopelijk helpen het terug vol te houden na een tijdje stilgestaan te hebben.

  1. Zorg ervoor dat je op voorhand goed je schema opmaakt en zeg tegen jezelf tijd vrij te maken voor het lopen. Want lopen is aan je gezondheid werken en dus ook een vorm van selfcare!
  2. Leg de lat zeker niet te hoog, maar ook niet te laag. Als je eerder al gelopen hebt weet je zo ongeveer wel wat je kunt. Maar begin met het lopen op gevoel. Kijk eerder naar de tijd die je gelopen hebt dan de afstand.
  3. Ga de eerste keren na een tijdje niet gelopen te hebben met vrienden lopen. Maar kies vrienden die je ondersteunen en niet vrienden die gewoon beter dan jou willen zijn. Zo zijn zij een gratis duwtje in de rug dat je zeker over die eerste drie a vier runs krijgen.
  4. Durf te falen. Een slechte run is beter dan geen run! Niet elke run kan een nieuw jaarrecord zijn en zeker niet na zo’n stilstand.
  5. Probeer, eens je enkele runs achter de rug hebt terug wat op te bouwen. Daag jezelf uit maar doseer. Zo kan je bijvoorbeeld wanneer je twee keer per week loopt de ene run aan je snelheid proberen werken en de andere run aan de afstand.
  6. Voor de mensen met een hartslagmeter of sporthorloge met een dergelijke functie, loop op hartslag. Er is geen betere manier om te weten hoe je lichaam reageert op de herstart. Als je op voorhand tegen jezelf zegt een half uur te lopen maar jezelf geen afstandsdoel oplegt, is het handig rond een bepaalde hartslag te blijven. Zo zal je automatisch samen met je conditie terug opbouwen.
  7. Mijn minst favoriete tip vanuit het standpunt dat je spullen niet te snel mag weggooien, koop nieuwe loopkledij of materiaal. Nieuw spullen geeft goesting om te lopen, want je moet dat toch uittesten zeker! Ik kan nu nog steeds blij worden van een nieuw loopshirt en wil dat dan meteen uittesten!

Loopt ze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.