Hoeveel internet verbruikt een groot gezin? En jij?

Veel! In ons geval toch. Met vijf zonen in huis vliegen de Gigabytes erdoor. Mede dankzij Disney+ en hun vele 4K content is het er niet beter op geworden. En sinds het begin van de corona crisis is het ook niet bepaald gedaald. Een geluk dat onze provider minder uren van de dag het verbruik meetelt voor onze limiet.

Het gemiddelde gezin stapt voor elektriciteit en gas tegenwoordig snel over van de ene provider naar de andere. Voor mobiele abonnementen doen we dat ook wel. Maar voor ons vast internet en/of TV zijn we daar blijkbaar toch nog steeds wat terughoudender voor. Bizar, want de twee grootste providers van het land verhogen hun prijzen elk jaar opnieuw en er staat amper of niets tegenover. En geef ze eens ongelijk, zolang niemand overstapt zullen ze dit ook blijven doen. Daarom geef ik jullie met plezier wat alternatieven aan die minstens even goed zijn voor de meesten hun situatie.

Eerst de internet-kant van het verhaal. Ik vertelde al eens in een eerdere blogpost dat mensen snel overschatten welke snelheden ze nodig hebben qua internet of vergeten zelfs helemaal naar upload te kijken. In tijden van streaming diensten zou ik eerder kijken naar de datalimiet dan naar de snelheid. Weinig abonnementen bieden tegenwoordig een te lage snelheid voor hedendaags gebruik. In Vlaanderen heb je voornamelijk de keuze tussen twee technologieën voor vast internet. Om het simpel te stellen zijn er de netwerken van Telenet en Proximus. Beide hebben hun voordelen en hun nadelen. Ik had al internet op beide netwerken met een goede aansluiting. Mijn ervaring is dat op het Telenet netwerk je hogere snelheden zal halen maar je snelheid net wat minder stabiel is op drukkere momenten (in de avond voornamelijk). Terwijl je bij Proximus veel constanter je maximumsnelheid zal halen, met het grote probleem dat lang niet alle huizen die goede snelheden zullen halen. Een geluk dat je dit op voorhand kan opzoeken op de websites van de meeste providers. Ondertussen zijn verschillende speler her en der in het land FTTH (Fiber to the Home) aan het aanleggen. Niet allen biedt dit sneller internet, de vertraging op de lijn ligt veel lager. Iets wat interessant is voor de gamers onder ons. Jammer genoeg hebben nog maar een heel weinig mensen een dergelijke lijn in hun straat liggen. Oh en dan vergeet ik nog te vermelden dat er ook de optie is om 4G Modem te gebruiken die dan van je simkaart een wifi signaal maakt voor in huis. Maar zeker voor goed geïsoleerde huizen is dit minder dan handig. Ik ga hier de focus leggen op die eerste twee technologieën. Omdat die nu eenmaal voor de overgrote groep van tel zijn. Zelf zijn we een groot gezin en kijken wij uit naar abonnementen met iets hogere snelheden. Maar ben je single of een koppel zonder kinderen maar heb je al eens Netflix opstaan? Neem genoegen met pakweg 50Mbps downloadsnelheid en zo’n kleine 5Mbps uploadsnelheid. Meer dan genoeg voor twee simultane HD streams en overkill voor simpel surfen. Ook voor je video calls met het werk is dit voldoende! Hieronder geef ik enkele opties voor een internet-only aanbod.

Uiteraard zijn er goedkopere opties dan dit. Maar echt future proof zijn die abonnementen niet. Een aanbod waar pakweg 100GB data inbegrepen is, noem ik niet meer hedendaags. Een koppel dat net samenwoont en nu en dan eens een 4K film gaat streamen heeft er al niet voldoende aan. Hadden we in onze woning nog steeds een goede Proximus lijn, we waren nog steeds klant bij Edpnet geweest. Een no-nonsense provider die transparant is over de eventuele opstartkosten maar nadien ook een heel sterk aanbod biedt voor zijn prijs. Het is alleen zo dat wij op die lijn maar een 30/4 snelheden halen. Niet voldoende voor ons dus.

De TV kant van het verhaal ben ik iets radicaler. De meeste mensen hebben nog steeds een TV abonnement via Proximus of de kabel van Telenet en hebben zelfs geen weet van andere methodes om TV in huis te halen. Terwijl er toch andere opties zijn. Ja zelfs bij die grote spelers op de markt. Er zijn ondertussen abonnementen die simpelweg via het internet gaan. Je kijkt dan TV via een app op bijvoorbeeld je Android TV. Maar Proximus heeft tegenwoordig zelfs een decoder die op dergelijke software draait en dus niet meer enkel kan dienen voor netwerk TV. Een stap in de goeie richting. Maar waarom moeten hun prijzen toch weer zo hoog liggen? Mijn mening, kijk je zelden naar pakweg VTM of één of Vitaya? Gooi dat ouderwetse-amper-opzegbare-met-energie-verslindende-decoder abonnement dan buiten! Wil je toch een TV abonnement? Neem dan een abonnement via een App op je smart TV. Je kan ook kijken via streaming, maar het blijft natuurlijk het handigste als je op de TV zelf door de tv-gids kan scrollen. Kijk je zo weinig TV dat je het niet in aantal uren per maand kan uitdrukken, neem geen abonnement en kijk alle programma’s via platformen als VTM GO en VRT NU. Het nadeel aan TV via internet is dat het mee zal tellen voor je internet verbruik. Heb je een lage limiet, dan zal je dit in het oog moeten houden. Jammer genoeg zijn er nog niet zoveel spelers op de markt die een TV abonnement aanbieden zonder de verplichting er andere diensten bij te nemen. Hieronder de beste voorbeelden.

Ik vermeld App TV van TV Vlaanderen twee maal omdat ik toch even de vermelding wil maken dat het pakket van €14,95/maand ook alle voetbalzenders van Eleven omvat. Dus ook het Belgische voetbal! Wanneer je deze zes zenders zelf neemt bij Eleven betaal je €14,99/maand! Voor voetballiefhebbers is dit toch een belangrijk detail. De app heeft standaard de optie om programma’s tot zeven dagen terug te kijken. Let wel, de app is niet beschikbaar op Apple TV. Wel op Android TV, en de smart-tv platformen van enkele bekende merken. De optie Tv met een kaartje van Telenet is zeker ook een goed product. Zeker wanneer je een recente TV hebt, kan je een USB-stick of Harde Schijf gebruiken om live TV te pauzeren en op te nemen! Doordat je geen decoder nodig hebt betaal je alleen het kabelabonnement. Er is wel een activatiekost aan verbonden.

Voor de volledigheid wil ik jullie ook ook zeggen dat er zeker ook andere opties zijn om TV te nemen zonder een decoder in huis te halen. Jammer genoeg zijn deze meestal met andere restricties of verplichtingen qua afname van andere producten.

Ik wil niets afdoen aan de kwaliteit van de producten. Zeker als je fan bent van Streamz is Yugo een interessant aanbod omdat dit in de prijs inbegrepen is. Ik vermeld ook even de iets interessanter geprijsde pakketen van Orange en Scarlet. Deze zijn al een stuk goedkoper dan bij de grote spelers. Maar bij Orange ben je verplicht een mobiel abonnement te nemen en bij Scarlet is het TV abonnement toch wat beperkter dan bij die andere. Tadaam is zeker een te duchten concurrent voor deze pakketen (Tadaam is echter wel eigendom van Telenet). Maar heeft het grote nadeel dat het via 4G werkt. Dit maakt dat je heel afhankelijk bent van de locatie van je modem t.o.v. de mast. Als ik deze prijzen zie maak ik me toch snel de bedenking dat internet bij de goedkopere providers plus App TV bij TV Vlaanderen gecombineerd dus €41,95-€44,9 kost. Tegenover de Epic Combo van Proximus bespaar je dus zo’n €250 op een jaar. Yugo van Telenet vergeleken met Scarlet en App TV van TV Vlaanderen is zelfs zo’n €450 besparing op een jaar. In het geval van de WIGO pakketten is het verschil zelfs een kleine €500/jaar! Dat zijn geen kleine besparingen. En je krijgt er geen minderwaardig product voor in de plaats!

Welke producten hebben wij zelf? Vicky studeert terwijl ze werkt en is ingeschreven aan een universiteit. Daardoor genieten wij van het studentenaanbod van Telenet van €25/maand. Wij kijken zelden (Vicky zelfs nooit) netwerk TV. Maar ik kijk al eens graag een voetbalwedstrijd van Borussia Mönchengladbach. Wij hebben dus ook het TV abonnement van TV Vlaanderen van €14,95/maand. Wij hebben de app op onze Samsung TV staan en op mijn GSM. Genoeg optie op elders te streamen op een Chromecast of dergelijke ook dus. Oh ja, hoeveel internet wij nu verbruiken op een maand? Goh, de laatste maand kunnen we spreken van het Disney+ effect en was het verbruik het hoogste tot nu toe. Zo’n 1500GB in totaal! Hadden we 4GB meer verbruikt in de piekuren, waren we op een tragere verbinding gezet door Telenet! Woops!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.