Trainworld

Het stond al lang op ons lijstje. En onlangs kwam het er dan toch eens van, we gingen naar Trainworld in Schaarbeek. Dat Lewis zo gek is van treinen was een extra trigger om te gaan. Voor wie het niet weet, het museum is in het station van Schaarbeek. Jammer voor ons, was de verbinding ernaartoe niet zo goed met het openbaar vervoer. Al ligt dat aan onze woonplaats en niet aan het museum :-).

Bij het binnenkomen in het museum kom je meteen in het oude station terecht met de oude loketten en daarin de oude ticket machines en uniformen tentoon gesteld. Tijdens ons bezoek liep er een extra tentoonstelling doorheen het museum rond chocolade. Overal stonden er replica’s van treinen of belangrijke gebouwen in de geschiedenis van onze spoorwegen. Soms wel meer dan een meter lang.

Eens je door het oude station bent en je verder gaat naar de grote hal kom je bij de indrukwekkende treinen. Telkens mooi geëtaleerd met bijvoorbeeld hoe snel die oude treinen ooit konden en uit welk jaar ze waren. En ik moet zeggen, somewhere down the road zijn we treinen toch minder mooi beginnen maken. Wat een prachtige treinen hier tussen staan! Maar evengoed was het interessant om zien hoe de sporen zelf met de tijd vernieuwd en ge-upgrade zijn. Van een dun spoortje op houten balken in het begin, tot een geavanceerd systeem op een spoor dat veel stabieler gefundeerd werd en een technologie meegekregen heeft die er mee voor zorgt dat treinen van of afstand tot stilstand gebracht kunnen worden. Maar het indrukwekkendste vond ik toch de koninklijke wagons die er stonden, ook al kon je er niet in, het was indrukwekkend. Iets wat trouwens door covid bij de meeste treinen niet mocht, de binnenkant gaan bekijken.

Als kers op de taart (toch voor Lego liefhebbers als onszelf, stond er bij de uitgang van het museum een het oude station in Lego! Op zo’n twee uurtjes waren we rond, maar ik kan me voorstellen dat als je in alle treinen in mag, het wel wat langer zou duren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.