Luca

Een nieuwe Pixar film! Ik was zo psyched om hem te zien! Mede door hun vorige film, Soul, was ik heeeel benieuwd. Bij Pixar heb je ook een bepaalde standaard voor ogen. De emotie die regelmatig van de films afdruipt en de personages die altijd wel voor iemand herkenbaar zijn.

Maar Luca dus. Een nieuw verhaal. Ergens in de jaren 50 of 60 in de Italiaanse Rivièra woont Luca onder water een veilig bestaan. Hij en zijn soort, zeemonsters volgens de mensen in het dorp vlakbij, hebben de eigenschap te veranderen naar mens als ze op de oppervlakte komen. Maar zijn ouders verbieden hem om daar naartoe te gaan, want de mensen willen hun soort doden. Door de geruchten over hun, denken ze dat ze gevaarlijk zijn. Luca’s nieuwsgierigheid is te groot en zo komt hij terecht bij Alberto, ook een zeemonster. Met dat verschil dat Alberto niet onder water woont. Hij haalt er zijn spullen, maar gaat steeds terug boven water. Luca is gefascineerd door de spullen die hij boven het water ziet en dan in het bijzonder een Vespa. Hij droomt er van er zelf een te kunnen hebben. Maar die dingen kosten geld, iets wat hij als zeemonster niet heeft. Ze ontdekken een race waarmee ze geld kunnen winnen, genoeg om een tweedehands Vespa te kunnen kopen. De race bestaat uit zwemmen, pasta eten en een fietsrit door het bergachtige dorp. Maar hoe kunnen zeemonsters zo’n race winnen zonder hulp?

Pixar films zijn hier bij ons in huis een ding waar we allemaal van genieten. Soms zelfs Vicky en ik meer dan de jongens. Soul was zo’n voorbeeld. Luca was iets meer voor de kinderen, maar zeker ook een film voor de volwassenen onder ons. Grenzen verleggen is een belangrijk thema in de film. Niet rond je kerkentoren blijven hangen een ander. Toch dingen die ik zelf niet zo onbelangrijk vind. De film geeft mooi weer dat er weinig avonturen zullen gebeuren als je nooit eens uit je eigen omgeving stapt. En zijn avonturen nu eenmaal niet de beste herinneringen? De nieuwsgierigheid die Luca steeds verder drijft dan zijn moeder zou willen, is dezelfde nieuwsgierigheid die we allemaal wel hebben. De vraag is wat je er mee doet. Neem daar een heerlijk Italiaans gevoel bij in deze film en je hebt een geweldige film om met het gezin te zien zonder moment van verveling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.