Mijn Vader is een Saucisse

Een twee weken van heel veel cinema heb ik gisteren afgesloten met de recentste Vlaamse film, Mijn Vader is een Saucisse. Ik hou wel van Vlaamse films. Zeker als er een bepaalde naturel rond hangt. Het is allemaal net dat tikkeltje makkelijker om jezelf in de personages hun positie te plaatsen dan bij films in een andere taal, ook al ben je die andere taal machtig.

Het scenario van deze film gaat over een man die in een bankjob zit en op een moment inziet dat hij meer zijn droom wil najagen. Door zijn job en die van zijn vrouw hebben ze weinig tijd voor de kinderen. Die elk hun eigen weg naar volwassenheid zoeken. Een papa die op dat moment het roer omgooit en acteur wil worden is dan misschien niet de ideale sparringpartner aan je zeide in die tocht. De papa gooit zichzelf volledig in zijn zoektocht naar een leven waar zijn droom werkelijkheid wordt. Maar alleen kan hij dat blijkbaar toch niet helemaal. Zijn jongste dochter Zoë, die voelt zich ook niet helemaal goed in haar vel op school. Ze heeft een incident voor op school waar ze vind dat haar papa haar belachelijk maakt en vraagt dus aan hem hoe ze zichzelf nu nog kan vertonen in school. Waarop hij er uit floept dat ze dan maar enkele dagjes thuis moet blijven. Zijn vrouw is op zakenreis naar China en is er op dat moment niet om een buffer te zijn tussen hem en zijn dochter die elkaar alleen maar bekrachtigen in hun fantasie. Hij laat zijn dochter zo uiteindelijk meer dan twee dagen thuis blijven en ze ontdekken in die tijd zichzelf en elkaar.

Het is een film die heel hard rond emotie draait. Miskend en onderschat zijn, zowel bij personen die heel creatief zijn en daardoor wat minder taakgericht als bij zeer efficiënt denkende mensen. Ieder heeft zijn sterke punt, maar dat is niet persé je hele leven hetzelfde. Dat komt heel hard naar boven in deze film. Een boodschap die ik ook uit deze film haal is dat de ontwikkeling van je kind zeker niet altijd in school afspeelt en dat een andere context daar soms wonderen kan doen.

Ga vooral deze film kijken met je tiener! Al was het maar om praten over je emoties te normaliseren als dat nog niet het geval is. Hoe de gevoelens in de film zo goed geacteerd zijn maakt het allemaal zo makkelijk om mee te leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.