Rock Werchter 2022

Het kan aan mij liggen. Maar ik hoor van opvallend veel leeftijdsgenoten dat ze eind deze maand naar Rock Werchter gaan. Zo’n half jaar geleden, wanneer de poorten van de vrijheid eindelijk weer open geduwd werden betrapte ik mezelf ook op het kopen van een combi WOEPS! Er was een tijd dat ik elk jaar drie a vier grote festivals deed. Die tijd is, hoe absurd ook, al zo’n vijftien jaar geleden. Ik deed hier en daar wel een festival. Maar zelden Rock Werchters en Pukkelpops. 

Waarom nu dan wel? Nog wat opgekropte knaldrang? Sowieso! Maar ook terug veel zin om (veel) bands te zien. Ik heb al vier tieners in huis en die brengen hun eigen muzieksmaak mee binnen. Bands of artiesten die ik anders misschien niet meteen had gekozen om op te zetten op Spotify. Veel nieuwe namen om live te ontdekken dus! Ik ga niet naar Rock Werchter om de Pearl Jams en de Metallicas op de affiche te gaan kijken. Nope, ik wil nieuwe dingen combineren met enkele hedendaagse (of toch hedendaagse voor oude zakken en zakkinen als wij haha) grote namen. Geen zin om de hele tijd aan de Mainstage te vertoeven? Noteer dan maar snel even onderstaand lijstje! 

DAG 1:

We beginnen op donderdag met The Death South (13:00-13:45, The Barn), met hun banjo sound ideaal om er rustig in te komen in die grote tent die volledig bij hen past. Hun materiaal wisselt tussen uptempo happy nummers en chill nummers waar je toch ook niet kan op stilzitten. Perfect om het festival te beginnen! 

Terwijl je de rest van het terrein gaat verkennen en je drank- en eetbonnen gaat activeren of kopen moet je maar even genieten van Fontaines D.C. (14:05-14:50, Mainstage). Deze Ierse mannen maken een soort postpunk die geniaal is om bij een pintje binnen te nemen en zijn zeer meezingbaar. 

Maar zorg dat je zeker op tijd aan de Klub C bent, want daar speelt één van de bands waar ik nog het meest benieuwd van al naar ben. Altin Gün (14:50-15:40, Klub C) is een Amsterdamse muziekgroep met Nederlandse en Turkse bandleden. Hun muziek is zo aanstekelijk en ik daag je ook meteen uit niet te bewegen tijdens de set. Ik trakteer je een pint als het je lukt (zoek me maar op op de weide), misschien helpt dat wel om wat losser te worden haha! 

Om de tour de Werchter podia compleet te maken ga je dan maar eens naar de Nieuw-Zeelandse band Yumi Zouma (16:25-17:00, The Slope) luisteren aan The Slope. De ietwat trippy sound zal je goed smaken terwijl je jezelf tegoed doet aan die welverdiende snack na al dat dansen.

Op naar de schuur dan weer, want daar ga je jezelf verwennen met een roadtrip gevoel op de nummers van First Aid Kit (17:30-18:30, The Barn) en bij deze gun je jezelf ook een rustmoment, want ja dat eten moet zakken natuurlijk. 

Toch nog een hongerke? Nu is het moment. Want het is even wachten voor we naar Beck gaan kijken. Want vergis u niet, Beck (19:30-20:45, The Barn) heeft niet alleen oude klassiekers. Met een nummer zoals “Dreams” uit 2017 heeft hij ook nieuwer materiaal dat heel bekend zal klinken.

Hierna gaan we naar de band waarvoor ik deels mijn ticket kocht. De band die een genre op zich is. De band die een nummer kan uitbrengen van 11 minuten zonder een review te lezen dat het te lang is. The War On Drugs (20:45-22:00, Mainstage). Trek uw geliefde even tegen uw gilet en dans met elkaar op nummers die ideaal zijn om verliefd in elkaars ogen te kijken. 

Voor de ouders van pubers, ga daarna snel even langs The Kid LAROI (21:45-22:45, The Barn) om het einde mee te pikken. Je zal zeker nummers herkennen en kunnen meepraten met je puber of tiener. 

En dan mogen we toch naar Pearl Jam he Rik? Niks daarvan, die zijn al zoveel in ons land geweest, kansen genoeg gehad dus! Ga maar rustig uitbollen na zo’n drukke dag op de tonen van Lianne La Havas (22:45-23:45, Klub C). Deze Grieks/Jamaicaanse madam heeft een gouden stem die zacht aanvoelt maar toch krachtig uit de hoek kan komen. 

En allee, als je echt wilt kan je nu nog enkele hits gaan meepikken van Pearl Jam. 

DAG 2:

Korte nacht gehad? Dikke pech! Want we beginnen op vrijdag meteen stevig met STIKSTOF (13:25-14:25, The Barn). Stikwie? STIKSTOF verdorie. Misschien al wel gehoord van Zwangere Guy? Hij is één van de drie MC’s. De band is cult in het Brusselse, maar zouden ook in de rest van het land meer krediet moeten krijgen. Hun teksten zijn stevig en krachtig en niet te negeren. 

We gaan verder op het elan, door de stevige gitaren van SONS (14:25-15:05, Klub C) te gaan beluisteren. Een van de drie winnaars van de nieuwe lichting in 2018. Met “Ricochet” en “Nothing” hebben ze nummers die de gemiddelde StuBru-luisteraar zeker zal herkennen.

We blijven in die uptempo muziek met IDLES (15:35-16:35, Mainstage). Zij switchen zo makkelijk van stevige gitaren naar zachte toetsen in hun muziek zoals ik zal schakelen van burger naar loempia, met een ridicuul gemak!

Dan reppen we ons naar de andere kant van de weide voor Waterparks (16:35-17:10, The Slope). Hun vrolijke tonen zullen je door je eerste energiedipje van het festival trekken. Titels als “I Miss Having Sex But At Least I Don’t Wanna Die Anymore” klinken heel Years&Years-achtig en zijn ideaal om te dansen.

Dan is het tijd om even uit te rusten bij de mooie stem van girl in red (17:55-18:55, Klub C). Haar plaats op het uurschema doet niet vermoeden hoeveel streams ze al heeft op Spotify. Enkele honderden miljoenen op haar bekendste nummers. Niet minder dan terecht ook. Heel verteerbare nummers die sowieso even zullen blijven hangen in je hoofd.

Voor de volgende artiest was het voor mij het grootste dilemma. Kies ik voor Sam Fender (18:55-19:55, The Barn) of voor Lewis Capaldi? Ik ga denk ik voor die eerste gaan, zijn optreden in die grote tent is denk ik een leukere setting dan die andere op de Mainstage. Al was het maar omdat hij een soort van Bruce Springsteen sound heeft bij momenten. 

Meteen na dit optreden haast ik me naar de tent ernaast om de heupen los te krijgen door de besmettelijke (of mogen we dat woord niet meer gebruiken sinds 2020?) 70’s vibes van Parcels (19:55-20:55, Klub C).

We doen van heen en weer, want we gaan meteen weer naar die andere kant om alt-j (20:55-21:55, The Barn) te bewonderen. Ja, bewonderen. Deze heren gaan je verbazen met nummers die je niet wist dat je ze kende en toch zal meezingen. Left Hand Free zo bijvoorbeeld… doet het geen belletje rinkelen? Stream het maar eens, grote kans dat je het wel kent.

Je kan het al raden waar ik nu naartoe wil zeker? Sorry, weer naar de overkant dus. Lous and the Yakuza (21:55-22:55, Klub C) stelt haar magnifieke stem daar tentoon. Deze Congolese powermadam zingt in Frans, maar je hoeft geen Frans te spreken om te weten dat dit GOEEEED is!

Zullen we nog een laatste keer wisselen van kant? Vaneigens! Want Moderat (22:55-00:25, The Barn) speelt aan de andere kant. Zeer dansbaar zonder extremen op te zoeken zou ik dit Berlijns muziekcollectief noemen. Wat niet wegneemt dat ze hun eigen sound hebben. Moest je toch nog wat energie over hebben na deze drukke agenda, kan je nog enkele hits gaan meepikken van Metallica die op dat moment bezig zijn op de Mainstage. 

DAG 3:

Zin om mee te zingen op deze derde dag van het festival? Goed! Want je kan meteen mee gaan roepen dat er een noodgeval is met Goldband (12:45-13:45, Mainstage). Dat, of we maken alles kapot met mijn muzikale liefde uit 2021, see what I did there. 

Ik heb nog zin in wat Nederlandstalige muziek. Ideaal, want Yong Yello (14:15-14:45, Klub C) staat vandaag op de affiche. Hij staat er niet zomaar op, ik voorspel nu al reviews van dit optreden waar ze gaan strooien met de kracht die Staelens in zijn nummers steken heeft en hoe het publiek ervan smulde. 

Zullen we hierna maar eens even een band gaan ontdekken? The Faim (15:05-15:35, The Slope) heeft dan wel enkele veel gestreamde nummers, zo bekend zijn ze buiten Australië nog niet. Zeker het ontdekken waard!

Ik betrap mezelf dat ik deze dag wat meer aan de Mainstage wil staan, zo spelen er ook de winnaars van het songfestival van 2021. Jawel, je krijgt hier eindelijk de kans mee te zingen op ZITTI E BUONI van Måneskin (15:40-16:40, Mainstage). Die kans ga ik niet laten liggen. Even if you are beggin me not to! 

Na al dat geweld zin om het even rustiger te doen? Ideaal! Want Phoebe Bridgers (16:35-17:35, The Barn) staat klaar om ons op reis te nemen op een reis naar vroeger. Of zo voelt haar muziek toch aan. Alsof je teruggaat naar al die mooie zomers in je jeugd. 

We zijn nu al bijna halfweg dag drie. Ik gun mezelf nog zo’n zalvende stem die all the feels bovenhaalt. Op naar Clairo (17:35-18:35, Klub C) dus!

Ik heb er duidelijk nog niet genoeg van, want met LP (18:35-19:35, The Barn) is er weer zo’n stem die je doet wegdromen bij de kronkels die ze kan maken.

Terug meer energie? Op naar KennyHoopla (20:00-20:55, The Slope) dan! Hij heeft een repertoire met een mix tussen iets rappy en wat ik schreeuwerige pop-rock noem. Maar het klinkt allemaal wel heel clean. Ik kan niet geloven dat hij nooit op een groter podium gaat staat op dit festival.

Voor de rest van de avond ben ik verplicht me te begeven naar de Mainstage. Zonder tegenzin weliswaar. Maar ik ga deze dag met mijn oudste zoon naar het festival. Twee bands staan bovenaan zijn lijstje.

Beginnende met Twenty One Pilots (21:00-22:30, Mainstage). Ik weet niet beginnen met welke hit te benoemen die ik wil meezingen. Ik verwacht van hen geen gigantisch spektakel, wel een set die er staat. Zo’n optreden waar je achteraf van zegt, daar was ik bij!

Ik heb gelogen, ik wil toch nog eens snel langs dat kleinste podium. grandson (22:30-23:25, The Slope) speelt daar tussenin de twee headliners. Zijn baslijnen in zijn nummers intrigeren me en ik zou er toch minstens een stukje van willen gehoord hebben. Hij lijkt me ook de ideale muziek te hebben voor dit podium bij een valavond. 

Terug naar het grootste podium om de hoek voor die andere band op mijn zoon zijn lijstje! Want daar spelen Imagine Dragons (23:30-01:00, Mainstage) met de ene monsterhit na de andere, onze demonen van ons lijf! Hier verwacht ik niet alleen een stevige set, qua mijn verwachtingen voor showgehalte ben ik ook een believer.

DAG 4:

Al moe van die vorige drie dagen? Pech, want met Joost (13:00-13:30, Mainstage) gaan we meteen kort maar krachtig knallen! Voor de dertigers (of ouder) onder ons die hem niet kennen. Er gaat een wereld voor je open gaan. Hij heeft een eigen manier van teksten schrijven. Het klinkt soms gek of kinderlijk. Maar dat is het zeker niet. Zijn recentste nummer “Wachtmuziek” gaat zo over mentaal welzijn. Maar zo voelt het nummer niet aan. Joost is gelijk aan gegarandeerd amusement!

Zullen we dan onze Belgische vrienden van High Hi (13:40-14:10, Klub C) maar eens gaan steunen door massaal van hun prachtige zomertonen te gaan smullen. Al was het maar om het heerlijke nummer “All Cool All Fine” eens live te kunnen horen. 

Ben je er nog niet helemaal ingekomen of toch nog wat te moe? Dan is Big Thief (14:10-15:10, The Barn) wat je wil zien. Hun rustige melodieën zijn zeer genietbaar zonder mee te moeten dansen. Je kan er perfect een hapje bij nemen en ervan genieten.

Ik ben aan het genieten van de rust en blijf even hangen voor Kacey Musgraves (15:55-16:55, The Barn). In tegenstelling tot de vorige band is haar muziek meer gericht op haar stem. Een stem die trouwens al talloze awards won trouwens. En niet de minste, zo bijvoorbeeld onder andere zes Grammy’s.

Op naar Balthazar (17:05-18:05, Mainstage) dan! Het zou een doodzonde zijn hen te missen. De koningen van de indierock in België denk ik. En toch heel herkenbaar voor velen. Terwijl het toch niet het bekendste genre is.

Zullen we weer wat nostalgische gevoelens gaan opwekken? Goed, want in het midden van deze laatste festivaldag staat Jimmy Eat World (18:45-19:45, Klub C) hun beste best te geven op enkele hits die wellicht ergens in een vriezer in ons brein opgeslagen staan en we zo kunnen meelippen (maar of we onze auto/fiets hebben vastgemaakt zijn we dan weer wel vergeten). 

Ondertussen hebben we terug wat energie en komt de zin om te dansen opborrelen? Ideaal, want Discloruse (19:45-21:00, The Barn) staan hun housebeats door de tent te jagen. Perfect om te avond in te zetten!

Nu is het tijd om een van de grootste hits van de 2000’s te gaan meebrullen. Mr. Brightside van The Killers (21:00-22:30, Mainstage) zal er door de boxen knallen. Ja, zo oud is dat nummer al trouwens. Maar bekijk het van de positieve kant, ze hebben meer monsterhits dan die ene. Veel meer zelfs.

Met MEUTE (23:00-00:15, Klub C) staat er iets speciaals op de affiche. Ze moesten toch iets zetten tegen dat zwaargewicht dat alles aan het weggeven is op de Mainstage. Meute noemt zichzelf een techno marching band. Ik kon geen betere beschrijving vinden. Ze spelen vooral covers van bekende dance- en technohits die zo hun eigen dimensie krijgen. Heel dansbaar en zalig om te horen. 

Kan je toch nog niet stoppen met genieten van de laatste muzieknoten van Rock Werchter 2022? Je hebt nog even tijd om een op- en neerwaartse beweging te gaan doen met je hoofd op de Red Hot Chili Peppers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.