JEF Festival!

Hopla! Ze zijn er weer aan begonnen. Het Jeugdfilmfestival. Wij gingen voor de premiere naar Antwerpen. Maar het festival is niet alleen daar, het is in verschillende steden over heel Vlaanderen. Als opener kregen we de film Titina voorgeschoteld. Ik nam Jake, Matthew en Lewis mee. De film staat aangegeven als 6+ jaar. Ik was dus heel benieuwd naar hun reacties.

Maar eigenlijk ben ik vooral benieuwd wat ze weer gaan maken van het festival. Want eigenlijk is het meer dan alleen film. Zo is er bijvoorbeeld het XL-Medialab. Een digitaal wereldje op zichzelf. De beelden die getoond werden voor de film over het XL-Medialab triggerde Jake en Matthew in ieder geval al!

De film dan! Het is een tekenfilm die “misschien een beetje gebaseerd is op waargebeurde feiten.” Hoezo misschien? Welja, het gaat over Umberto Nobile, de man die als eerste de noordpool overstak. Of zo wordt toch beweerd. Hij bouwde met zijn team een luchtschip (een zeppelin dus) en reisde er zo lang Noorwegen mee naar de noordpool. In Noorwegen pikte hij Roald Amundsen op. Zijn expertise zou hen helpen de juiste weg te vinden. Maar Amundsen dacht daar anders over. Hij vond dat het een Noorse en geen Italiaanse expeditie was. “Die Italianen waren immers dat koude klimaat niet gewoon en wisten niet hoe er te werken” was zijn mening. Eens dichtbij de noordpool is door een toeval toch Umberto de eerste die de plaats bereikte. Toch ging Roald met de eer lopen en communiceert hij met de wereld dat het zijn totale verdienste is. Umberto kan hier niet mee leven en beslist een nieuw luchtschip te bouwen en zelf een poging te ondernemen, zonder die eigenwijze Noren.

Het is trouwens niet een gewone tekenfilm. Er zijn echte beelden in verwerkt uit de 1920’s van de beide expedities. Bij momenten vergat je dat er echte beelden in verwerkt waren. Het verhaal komt wat trager op gang. Ikzelf ben fan! Meer van dit soort films graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.